La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha afirmat que l’objectiu d’aquesta jornada és “reforçar el clima anticorrupció per seguir avançant cap a la recuperació de la confiança dels ciutadans en les institucions públiques i els seus governants”.
La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, al costat del conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, han inaugurat la ‘Jornada d’Integritat Institucional a la Comunitat Valenciana’, una trobada que ha reunit tots els agents implicats en matèria de prevenció i lluita contra la corrupció. Aquesta jornada ha comptat amb la col·laboració de la Delegació de Govern i les forces i cossos de seguretat de l’Estat.
La trobada, primera iniciativa d’aquest tipus a Espanya, ha estat un punt de trobada de professionals, institucions, entitats i societat civil implicats en prevenció de la corrupció i males pràctiques on s’ha obert un debat sobre la situació actual i les propostes de cara al futur en la matèria.
La vicepresidenta del Consell ha ressaltat que la corrupció “no és la malaltia, sinó el símptoma més evident d’una democràcia feble i unes institucions vulnerables”. Per això, la transparència en les institucions i en l’acció política “és un antídot contra la corrupció i la lluita contra la corrupció és garantia d’enfortiment democràtic”, ha indicat Oltra.
“Estem remuntant un dèficit de prestigi perquè ja no hi ha cabuda per a les males pràctiques en el Govern. I el que és més important, s’estan assentant les bases perquè siga molt difícil que torne a passar”, ha assegurat la vicepresidenta del Consell.
Durant la seua intervenció, Oltra ha destacat les eines que, des del Consell, estem introduint, “com el Codi de Bon Govern, el portal GVA Oberta, o el Consell de Transparència, instruments que romandran com a fonamentals en la prevenció de males pràctiques i, si algú els canvia, haurà de ser necessàriament per millorar en transparència”.
La vicepresidenta del Consell ha continuat explicant que continuarem treballant en accions concretes que canvien la visió que fins fa poc més d’un any es tenia de la nostra terra. “Hem passat de ser referència en corrupció a ser model de govern obert, de diàleg i democràtic”, ha afegit Oltra.
“Totes les institucions valencianes -ha continuat la vicepresidenta del Consell- hem de generar una millor organització i col·laboració per restaurar la confiança perduda, implicant-nos en accions i reflexions conjuntes, com la que avui ens reuneix, i que es s’han de traduir en propostes i en fets”.
Esforç conjunt enfront de la corrupció
Per la seua banda, el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha parlat en la seua intervenció de la transparència “com a tallafocs a la corrupció i factor determinant en la recuperació de la confiança ciutadana en la democràcia”.
De fet, Alcaraz ha explicat que la corrupció política “és una de les principals preocupacions dels ciutadans, tal com recullen totes les enquestes, després d’un període de corrupció massiva i persistent en el temps”.
El conseller de Transparència ha indicat que ja no és moment de parlar del passat sinó de posar l’èmfasi en el futur “liderant accions i polítiques des de la transparència i el bon govern, propiciant vincles amb altres àrees des del consens i el diàleg”.
Durant la seua intervenció, Alcaraz s’ha referit a alguns dels reptes als quals s’enfronta l’acció de Govern, com la introducció de canvis notables en la Llei de Transparència. Per a això es remetrà a les Corts un projecte de llei reguladora de l’acció de l’activitat dels lobbies; la col·laboració en el desenvolupament reglamentari de la llei d’incompatibilitats; així com l’impuls d’un projecte de llei que regule millor els aspectes relacionats amb la Inspecció de Serveis i que inclourà allò relatiu a un sistema d’alerta primerenca d’incidències que poguessen assenyalar possibles irregularitats.
Així mateix, el conseller ha anunciat que en les pròximes setmanes “desenvoluparem una bústia responsable en què rebre, si així ho desitgassen seus usuaris, denúncies anònimes de casos de corrupteles o males pràctiques, matèria en la qual es col·laborarà amb l’Agència de Prevenció de la Corrupció, aprovada recentment a Les Corts”.
D’altra banda, Alcaraz també ha esmentat l’ampliació del conveni signat fa un any amb Transparència Internacional, on tindrà especial importància al desenvolupament dels anomenats Pactes d’Integritat, modalitat d’intervenció de la societat civil en el control de contractacions i adjudicacions públiques; a més d’estendre les accions formatives, la implantació de portals de transparència, així com l’assumpció de les bones pràctiques en les institucions locals i en el sector públic instrumental de la Generalitat; tot això, amb la millora de la transversalitat de la transparència en el Consell com a premissa.
Amb la feina feta fins ara “estem aconseguint el nostre territori vaja convertint-se en sinònim de polítiques de transparència, encara que continuem cometent errors i ens quede un llarg camí per arribar a un punt òptim”, i que, tal com ha apuntat Alcaraz, “és tan possible com necessari seguir aportant esforços de manera conjunta i estar units davant de la corrupció”.
El conseller de Transparència ha ressaltat que des del Consell “ens proposem desenvolupar discursos, normes i actuacions que impregnen la societat valenciana i els seus diversos àmbits de climes anticorrupció, construint entorns transparents”.
Al seu torn, Alcaraz ha posat èmfasi en la importància de “potenciar vincles entre institucions i les diferents àrees de gestió de les institucions públiques com a pas previ cap a la regeneració democràtica i eficaç antídot contra futures temptacions orientades a les males pràctiques”.
La Jornada Integritat Institucional Comunitat Valenciana ha comptat amb la presència de representants de diferents organismes de la Generalitat com la Sindicatura de Greuges, la Sindicatura de Comptes, Inspecció General de Serveis, Advocacia o Intervenció General.
Així mateix, hi han assistit membres de Policia Nacional i Guàrdia Civil; fiscals Anticorrupció; Col·legi de Registradors; Consell General de Secretaris, Interventors i Tresorers d’Administració Local; Sindicat de tècnics del Ministeri d’Hisenda (GESTHA); Transparència Internacional; Jutges per a la Democràcia; Associació de Fiscals i Unió Progressista de Fiscals.
Al seu torn, ha participat la patronal valenciana CIERVAL; el Consell de Cambres de Comerç; representants de CCOO-PV i UGT-PV; a més dels grups parlamentaris de les Corts; experts de l’àmbit universitari; el Consell de Transparència i Accés a la Informació Pública i el Bon Govern i les diferents conselleries de la Generalitat.