La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha posat en marxa una campanya publicitària per aquest Nadal que té com a objectiu conscienciar la societat en la compra de joguines lliures d’estereotips de gènere, com un pas més en la construcció d’una societat igualitària i diversa en què tinguen cabuda diferents sensibilitats.
Així ho ha explicat en la roda de premsa de presentació de la campanya la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, qui ha fet una crida a “les persones adultes, les empreses, al Pare Noël i als Reis Mags per no contribuir a estereotips de gènere en la compra de joguines per a nens i nenes”.
Oltra ha fet aquestes declaracions en la presentació de la campanya “El joguet no te gènere“, en la qual també hi era present la responsable de la lluita contra els delictes d’odi del col·lectiu Lambda, Mar Ortega.
Aquesta iniciativa, que s’ha posat en marxa en col·laboració amb el col·lectiu Lambda, naix d’una idea d’un grup d’estudiants de la Universitat Politècnica de València, del Campus Universitari de Gandia, que es van posar en contacte amb Lambda amb l’objectiu de desenvolupar una campanya sobre el gènere i les joguines.
La vicepresidenta ha insistit que “els adults i les empreses són els que determinen que un joguet és per a nens o per a nenes, de manera que el comportament, la reacció i opinions de la família és vital per a educar en igualtat de gènere”.
Referent a això, la vicepresidenta ha assenyalat que “el rebuig dels pares cap a l’espontaneïtat dels nens i les nenes és un dels fets que ha motivat aquesta campanya”.
“L’objectiu és visibilitzar i exigir un canvi perquè això no es quede en una simple acció publicitària, sinó que perdure com un hàbit que faça possible un canvi de mentalitat que permeta que la igualtat siga un compromís de tots, de la mateixa manera que la inclusió. Només d’aquesta manera es poden canviar les coses i combatre els estereotips que no permeten avançar cap a una societat igualitària”, ha remarcat Oltra.
Trencar amb l’assignació de rols i estereotips de gènere
Pel que fa a la campanya, que es difondrà en televisions, premsa escrita i plataformes digitals, la vicepresidenta ha assenyalat que es tracta d’una acció “transversal, que recorre els principals pilars en matèria d’igualtat: igualtat de gènere, diversitat i el dret a jugar”.
Oltra ha explicat que “una de les bases sobre la qual es construeix i perpetua la igualtat és la donada per l’assignació de rols per gènere, que d’una manera tan explícita es pot veure en les joguines”.
També es pretén fomentar la diversitat “perquè un nen pot jugar amb el que vulga i és responsabilitat de les administracions trencar les exclusions de gènere que després donen lloc a situacions d’assetjament”, ha indicat la vicepresidenta.
Oltra ha fet també èmfasi “en el dret universal de qualsevol nen a jugar i com a tal ha de poder exercir sense perjudicis ni restriccions, que en la majoria dels casos vénen imposades per estereotips rancis”.
Els anuncis de joguets no s’ajusten als canvis socials
Durant la seua intervenció, la vicepresidenta ha fet referència a l’últim estudi realitzat per l’Observatori Espanyol de Publicitat Sexista sobre la publicitat de joguines, realitzat en Nadal de 2003. En aquest informe es desprèn que el contingut dels anuncis no s’ha adequat als canvis socials.
D’aquesta manera, el 80,5% dels anuncis de nines i el 86,6% dels relacionats amb imitacions d’objectes de l’entorn domèstic van dirigits a nenes, mentre que el 91,6% dels jocs d’acció i el 87,5% dels vehicles tenen com a destinataris els nens.
L’actitud de les nenes que reflecteix la publicitat és generalment més passiva que la dels nens i exalça, sobretot, les manifestacions d’afecte i atenció a la coqueteria, mentre que als nens se’ls atorguen rols molt més actius.
“També els codis de color i l’empaquetat fan perpetuar el model de desigualtat de rols”, ha explicat la vicepresidenta, que ha insistit que “cal respectar els gustos dels nens i evitar que siguen les marques que decidisquen per codis preestablerts”.