El secretari autonòmic de Medi ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, ha afirmat que la Comunitat Valenciana aspira a formar part de la Coalició europea de Ciutats i Regions Intel·ligents.
Amb motiu de la seua assistència, en representació de la Generalitat, al seminari ‘Invertir a Europa: construint una coalició de ciutats i regions intel·ligents cap a una Tercera Revolució Industrial’, organitzat pel Comitè de les Regions i la Comissió Europea, Julià Álvaro ha indicat que “el Consell, tal com va posar de manifest en l’últim Seminari de Sagunt, té un clar compromís europeista que es tradueix en iniciatives com aquesta. La nostra intenció és que la Comunitat Valenciana forme part de la Coalició Europea de Ciutats i Regions Intel·ligents, és a dir, d’aquelles comunitats pioneres en polítiques i iniciatives que aposten fermament per un desenvolupament més sostenible i intel·ligent”.
“Venim a explicar el que estem fent a la Comunitat i a prendre bona nota del que s’està fent actualment a Europa en matèria de desenvolupament sostenible relacionat amb eficiència energètica, mobilitat verda, renovació de sistemes de proveïment d’aigua i una gestió més avançada dels residus”, ha assenyala Álvaro.
Referent a això, ha afegit que “volem aprendre més sobre el context legal i polític europeu sobre bones pràctiques i sobre aquelles línies de finançament i inversió que faciliten la transició cap a un model econòmic intel·ligent i sostenible, basat en un baix consum de carboni. Anem a aprofitar l’ocasió per a presentar les bases del nou Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (PIR-CV) així com l’estructura de la nova Estratègia Valenciana Contra el Canvi Climàtic”.
Així mateix, ha indicat que “Europa necessita descentralitzar el seu sistema energètic; desbloquejar inversions per a convertir a la Unió Europea en líder mundial del transport i l’energia renovable intel·ligent; digitalitzar completament la seua economia, i situar als consumidors en el cor d’aquesta transició cap a una economia circular baixa en carboni. Això ajudarà també a aconseguir un creixement econòmic sostenible i a la creació de més llocs de treball”.
A través de debats tècnics i polítics interactius, els líders locals i regionals participants en aquesta trobada analitzen els últims avanços tecnològics per a construir comunitats més sostenibles amb un ús més eficient dels seus recursos. Amb aquesta visió, la Unió Europea està invertint en recerca i innovació en TIC’s i desenvolupant polítiques per a millorar la qualitat de vida dels ciutadans protegint els recursos i el medi ambient. La Unió Energètica, l’Agenda Urban, l’Associació Europea d’Innovació Ciutats i Comunitats Intel·ligents, l’Agenda Digital i el Pacte d’Alcaldes són només algunes de les iniciatives en les quals treballa la UE per a construir una Europa més intel·ligent i sostenible.
Aquestes activitats formen també parteix dels esforços compartits per a implementar el paquet de mesures de la Unió Energètica que impulsa la Comissió Europea (‘Energia Neta per a tots els Europeus’) aprovat al novembre passat, que assenyala el camí per a generar energia sostenible i accessible per a tots els ciutadans. Com les ciutats i les regions europees seran les que experimenten les majors transformacions en aquest sentit, el paquet de mesures de la Comissió presta especial atenció a aquestes ‘palanques de canvi’.