Les exportacions valencianes han tornat a registrar un nou màxim històric l’any 2016 amb un valor que supera els 28.600 milions d’euros, segons les dades difoses pel Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat.
La directora general d’Internacionalització, María Dolores Parra, s’ha mostrat satisfeta per aquestes dades, “que vénen a confirmar una vegada més l’excel·lent tasca de les nostres empreses en els mercats exteriors i l’aposta que han realitzat per la internacionalització”.
“Hem tornat a superar un màxim històric -ha afegit Parra-, que ens posiciona com el segon territori de l’Estat més exportador i que registra, a més, el major superàvit comercial”.
“Durant tot l’any les nostres exportacions han mostrat un comportament molt dinàmic, amb ascensos molt superiors a la mitjana estatal. Si bé aquest dinamisme s’ha ralentit a final d’any, les expectatives dels empresaris per a enguany són molt positives i confiem que mantindrem la nostra posició capdavantera en 2017”, ha indicat la Directora General d’Internacionalització.
Per demarcacions, València ha exportat producte valorat en 17.139’3 milions d’euros, la qual cosa representa un increment de l’1’5%; Castelló ha exportat producte per valor de 6.469’3 milions d’euros i un ascens del 3’2%; mentre que Alacant exporta per valor de 5.070’9 milions d’euros, xifra que representa un descens del 6’2% respecte a 2015.
Per sectors, el sector d’automoció concentra el 27’3% de les nostres exportacions, amb un ascens del 3’8%. En segueix el sector d’Alimentació i begudes, amb el 19’3% de les vendes a l’exterior i un descens del 2’2%. A continuació se situen les Semimanufactures no químiques, amb el 14’1% de les exportacions i un ascens del 3’8%. En aquest apartat està inclòs el sector ceràmic, que ha exportat producte valorat en 2.602 milions d’euros, amb un creixement del 4’8% pel que fa a l’any anterior.
Els productes químics se situen en quarta posició, amb un valor que ascendeix a 3.627 milions d’euros i un ascens del 9’7%; les manufactures de consum han sigut exportades per valor de 3.058 milions d’euros, el que representa un descens del 9%. Destaca l’ascens de les exportacions tèxtils, amb un 6’5%; la il·luminació, amb un ascens del 5%, i el descens del calcer, que se situa en un 23%.
Els béns d’equip, amb un valor de 2884 milions d’euros, concentren el 10% de les exportacions i s’incrementen un 3’7%.
Destinacions de les exportacions
Per àrees geogràfiques, destaca l’ascens d’Europa davant dels descensos experimentats a Amèrica, Àsia i Àfrica.
Europa concentra el 69’7% de les exportacions valencianes i experimenta un ascens del 3’7%. La Unió Europea representa el 64% en aquest continent i destaquen els comportaments positius de les vendes a Alemanya, que se situa com el primer client de les exportacions valencianes, amb 4.040 milions d’euros i un ascens del 9’6%. Així mateix, també destaca Portugal, situat en quart lloc, amb un creixement del 22’6%.
França i Regne Unit, en segona i tercera posició, registren descensos del 5’3% i del 2’2% respectivament.
Altres destinacions dinàmiques en aquesta àrea són Itàlia (amb un ascens del 14’1%), Àustria (+10’5%), Estònia (+28%), Grècia (+8’5%) i Països Baixos (+5’2%).
Les exportacions amb destinació a Amèrica del Nord descendeixen un 13’4%, mentre les dirigides a Amèrica Llatina creixen un 1’6%, amb un mercat xilè que mostra un creixement del 22%.
A Àsia, les dues principals destinacions dels productes valencians -Xina i Índia- mostren ascensos del 6% i del 2’2% respectivament. En el continent africà, Algèria experimenta un ascens del 4’1%.