La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha afirmat que sense un model social fort, una ocupació que garantisca els drets socials i que siga digne, la desigualtat entre homes i dones “serà una constant a Europa i s’agreujarà en els països més castigats per la crisi, com Espanya”. A més, per a implementar mesures concretes en aquest camp “es requerirà un suport econòmic per part de la UE als Estats”, ha agregat.
Oltra s’ha pronunciat d’aquesta manera durant la seua intervenció en el Consell Europeu d’Ocupació, Assumptes Socials i Inclusió (EPSSCO) on ha fixat la posició comuna de les comunitats autònomes i l’Estat espanyol en relació al document del Consell Europeu per a tractar d’acabar amb les desigualtats entre homes i dones. L’exposició de la vicepresidenta ha sigut en valencià i s’ha basat en un text liderat per la Comunitat Valenciana i consensuat amb la resta de territoris espanyols.
La introducció de la posició comuna que la consellera ha defensat davant el Consell adverteix que la crisi econòmica “no solament s’ha centrat en un increment de la desocupació i major inseguretat social”, sinó que ha comportat un augment de la pobresa. Els efectes d’exclusió i desigualtat “s’han acusat més en les dones, la joventut i els aturats de llarga durada”.
Per això, l’esmentat text pretén ser una “guia per a acabar amb la desigualtat entre homes i dones en el terreny laboral”, que requerirà d’accions concretes amb suport pressupostari definit, ha assenyalat.
Oltra, en nom de les comunitats autònomes i de l’Estat espanyol, ha apuntat algunes mesures que la UE hauria de tenir en compte per a “enriquir el text del Consell de la UE en matèria d’igualtat, educació en igualtat de gènere, precarietat laboral i lluita contra la desocupació.
Pel que es refereix a la lluita contra la desocupació, Oltra ha lamentat que, a pesar que tant les institucions europees com els Estats Membre “insisteixen que l’emprenedorisme és la millor eixida a una situació de desocupació, no existeix suport financer ni una altra sèrie de mesures que faciliten aquest camí”. Per açò, ha cridat a la “acció d’impuls dels joves perquè adquirisquen competències i es facilite la seua inserció el mercat laboral”.
Per als aturats de llarga durada, ha considerat que és “contradictori no oferir cap mesura concreta per a facilitar el seu reingrés en el mercat laboral” quan, a més, “pateixen discriminació per edat”.
En el camp de la igualtat, la consellera ha reclamat que siga reconegut com un principi que forma part de la tradició constitucionalista de la majoria dels Estats. En l’apartat de l’educació en igualtat de gènere, ha remarcat la necessitat de la promoció de la igualtat de gènere en els centres educatius amb el “impuls de valors que fomenten l’equitat, la igualtat i la no discriminació” a través dels continguts de l’ensenyament.
D’altra banda, la vicepresidenta ha recordat que el Comitè Europeu de Drets Socials ha dictaminat que les retallades econòmiques “no han de comportar un minvament dels drets socials”. Per això, ha proposat que les mesures per a lluitar contra la precarietat laboral s’utilitzen “no solament en la Carta Social Europea sinó també en la jurisprudència del Comitè Europeu de Drets Socials”.