La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives constitueix aquest dilluns la comissió per a l’elaboració de l’esborrany de la Llei d’Infància i Adolescència i comença l’elaboració normativa del text, després que es realitzés una consulta entre la ciutadania per conèixer les seves expectatives davant la llei, i que ha conclòs amb la recepció de 79 propostes.
La comissió, que també treballarà en l’elaboració de l’Estratègia Valenciana d’Infància i Adolescència, comptarà amb representants de diferents sectors públics en l’àmbit educatiu, sanitari, serveis socials, les forces i cossos de seguretat de l’Estat, advocacia, la Fiscalia, l’ judicatura, les tres diputacions, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, ciutats amigues de la infància, així com entitats d’iniciativa social dedicades a la protecció i defensa de la família i infància.
La vicepresidenta i conselllera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha defensat la necessitat d’elaborar una nova normativa en aquest àmbit perquè la llei que regula des de 2008 els drets de la infància està “obsoleta, no s’adapta a la legislació estatal vigent” i cal “actualitzar i atorgar a xiquetes i els xiquets el protagonisme que els correspon” a la implantació de drets i en el desenvolupament de les qüestions relacionades amb la promoció de la infància.
L’objectiu, segons ha explicat la vicepresidenta, és elaborar un text amb caràcter transversal i que compte amb l’aportació de xiquets, xiquetes i adolescents que a través d’estructures de participació organitzades puguen contribuir al desenvolupament de l’esborrany de la llei.
La participació dels xiquets i les xiquetes ja ha estat tingut en compte en el procés de consulta previ a l’elaboració de la llei, i en el qual de les 79 aportacions que es van rebre, un 44% van ser fetes per infants, ja que, per primera vegada, se’ls va consultar a través dels consells d’infància a les ciutats amigues de la infància, i també a través de la pàgina web de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.
La vicepresidenta ha explicat que una de les prioritats d’aquesta consulta pública prèvia a la ciutadania era demanar l’opinió de xiquets, xiquetes i adolescents, i per a això, ha explicat, la Conselleria va habilitar un formulari específic de participació infantil i es van adaptar els materials de suport, “fent-los més propers i comprensibles”.
Pel que fa als resultats d’aquesta consulta pública prèvia, ha indicat que la meitat de les persones o entitats participants s’han pronunciat sobre la pertinència de reformar o refer la llei vigent de 2008, de la Generalitat, de Protecció Integral de la Infància i l’Adolescència, i d’ells, un 77 per cent considera ha de canviar.
Els temes objecte de major atenció a la consulta general guarden relació amb el dret a l’educació (22,5%), la protecció de xiquets, xiquetes o adolescents privats del medi familiar (20%), entre els quals destaquen les necessitats dels que arriben a la majoria d’edat després d’haver estat sota la tutela de la Generalitat, o la protecció davant el maltractament (17,5%), especialment dels xiquets o xiquetes que són víctimes de la violència masclista que es produeix a casa seua.
Aportacions de la infància i l’adolescència
Com a resultat de la seua participació, una part de les propostes de xiquets, xiquetes i adolescents guarden relació amb la protecció enfront de la violència (11,5%), encara que en el cas dels participants infantils, la principal preocupació en aquest àmbit és l’assetjament.
No obstant això, la major part de les seues aportacions es refereixen al dret de l’infant a ser escoltat i que la seua opinió es prenga seriosament i siga tinguda en compte (37%); i, en menor mesura, al seu dret a rebre informació (15%). En aquesta ultima qüestió destaca la necessitat de disposar de versions amistoses de la legislació sobre infància que els permeta conèixer i comprendre millor els seus drets.
Participació
Oltra ha recordat que es va convidar expressament a participar als òrgans de representació infantil amb què compten algunes localitats valencianes, com les que s’han adherit al programa de Ciutats Amigues de la Infància d’Unicef, “la seua resposta ha estat molt positiva i s’han rebut aportacions dels consells municipals d’infància d’Alzira, Mislata, Quart de Poblet, i Sagunt”.
Referent a això, ha destacat que els seus integrants “han valorat favorablement que se’ls consultés, i han fet nombroses aportacions, però coincideixen a assenyalar la dificultat de treballar amb uns textos legals redactats en un llenguatge que els és aliè i de difícil comprensió”.
A més d’infants i adolescents, han participat en la consulta entitats de promoció dels drets de la infància (com Creu Roja, Save the Children, o UNICEF), i altres institucions (Federació Valenciana de Municipis i Províncies, i Col·legi Oficial de Treball Social de València).