El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha manifestat que “hem de transformar de manera decidida el model de creixement si no volem que l’economia i la societat valenciana perden el tren del progrés econòmic, tal com corroboren indicadors com el I Índex Europeu de Competitivitat Regional 2016, on sobre un total de 263 territoris analitzats, ens situem en el lloc 184, fins i tot per sota del que ens correspondria per renda per càpita, que seria el 171”.
Per això, Rafa Climent ha explicat que “l’opció d’apostar per la reindustrialització esdevé estratègica, ja que som conscients i tenim la convicció que la indústria ha de ser el motor de creixement i la principal font de creació d’ocupació estable i de qualitat.”
El conseller, que ha participat en l’acte inaugural del II Congrés Federal de CCOO d’Indústria País Valencià, ha destacat que “en el Pressupost de la Generalitat 2017, la dotació pressupostària per a polítiques industrials s’ha reforçat, amb un augment del 42%, amb l’objectiu d’intensificar el procés de reindustrialització que estem impulsant”.
Rafa Climent ha detallat algunes de les actuacions més importants que ha posat en marxa la Conselleria d’Economia Sostenible. Entre elles, un Pla d’Industrialització, que “estem elaborant, ajustat a la realitat actual i amb el consens i contribució dels agents econòmics, socials i institucionals, que estarà finalitzat el proper mes de juny”, i també la futura Llei de Promoció, Gestió i Modernització de les Àrees Industrials, per impulsar la inversió industrial productiva, de la qual ja es disposa l’esborrany.
També ha destacat les ajudes previstes, com un pla dirigit a les empreses i associacions de sectors com el calcer, ceràmica, metall-mecànic, tèxtil, joguina, marbre i moble, amb un total de 13,2 milions, la línia de plans d’ acció per a la reindustrialització del Camp de Morvedre, amb 2,68 milions o el nou pla de millora de polígons industrials, la convocatòria d’ajudes del qual ja està oberta, amb una dotació inicial de 16,5 milions.
A més, ha recordat que “l’IVACE també ha incrementat el seu pressupost en un 28%, passant de 84,8 a 108,95 milions”. L’IVACE va actuar en l’promoció de la innovació i de l’R+D+I, la internacionalització, el foment de les energies renovables i l’eficiència energètica, així com el suport als instituts tecnològics i la digitalització de la indústria com a part de l’agenda valenciana 4.0.
El conseller ha defensat que “l’economia necessita un nou pacte que augmente les rendes del treball, ja que els fruits de la millora econòmica s’estan distribuint d’una manera injusta i desigual i el mercat de treball valencià s’enfronta a una situació d’elevada temporalitat i precarietat”. Per això, ha apuntat que “toca rectificar polítiques anteriors, com la reforma laboral a nivell estatal”.