Bota al contingut principal

El conseller d’Economia Sostenible, sectors productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, acompanyat per la directora general de l’IVACE, Júlia Company, ha visitat a la Vall d’Uixó empreses relacionades amb el sector de les energies renovables i els projectes, recolzats per la conselleria, a través de l’IVACE, han estat guardonats amb els premis europeus Citizen Energy i Climate KIC Accelerator.

Durant la seua visita, Climent ha reafirmat “el compromís de la Conselleria Economia en la consecució d’una transició cap a nou model energètic més sostenible, que té en les renovables i l’eficiència energètica els seus pilars fonamentals”.

Referent a això, el titular d’Economia Sostenible ha anunciat que IVACE Energia “acaba de concedir les ajudes per a projectes que suposen la utilització de fonts d’energia renovables i els projectes de Castelló rebran el 46,8% del total de les ajudes concedides, al voltant de 800.000 euros”.

Segons ha explicat, “la major part són projectes de biomassa per a aplicacions tèrmiques i d’instal·lacions energia solar tèrmica, tot i que també es donarà suport a plantes de fabricació de pellets, instal·lacions fotovoltaiques aïllades i, fins i tot, un projecte de geotèrmia”.

Climent, que ha visitat les empresa Heliotec, Rank i el complex ecoturístic Mar de Fulles, ha posat èmfasi en el component innovador d’aquestes empreses “que constitueixen l’exemple que les fonts d’energia netes són una realitat, són viables i hem d’augmentar el seu ús en tots els àmbits per poder aconseguir un model energètic de futur”.

Cal destacar que la Mar de Fulles ha rebut el premi Citizen Energy, atorgat pel Parlament Europeu, que té com a objectiu promocionar la implantació d’energies renovables a Europa, finançades directament pels ciutadans europeus mitjançant plataformes col·lectives, com cooperatives o Crowlending.

Aquest projecte, que consisteix en una central fotovoltaica aïllada intel·ligent, ha comptat amb el suport econòmic de l’IVACE, que hi ha sonat suport amb 66.000 euros. La gestió de la central la realitza l’empresa Heliotec, les instal·lacions de la qual també ha visitat el conseller aquest matí.

D’altra banda, l’empresa Rank, dedicada al disseny i fabricació d’equips de microgeneració també ha obtingut el reconeixement de la Unió Europea dins del programa Climate KIC Accelerator.

“Els nostres objectius en matèria energètica estan en plena sintonia amb els objectius europeus de reducció d’emissions de CO2, millora de l’eficiència energètica i augment de la participació de les font d’energia no contaminants en l’estructura energètica del nostre territori”, ha recordat Climent.

“Per contra -ha lamentat Climent-, el Govern central camina en la direcció contrària i sembla més preocupat per defensar l’oligopoli existent en el sistema energètic que a defensar els interessos dels ciutadans”.

Climent ha indicat que “comptem amb un pla estratègic fins al 2020 i ja estem treballant en estratègies per 2030 i 2050 i hem posat en marxa plans concrets com el Pla de Foment del Autoconsum o el Pla d’Estalvi per a edificis públics, ja que el canvi de model energètic és per a nosaltres essencial per aconseguir el nou model productiu que estem impulsant.”

Pel que fa al Pla d’Autoconsum, des del passat 1 de gener, els particulars que instal·len aquest tipus de tecnologia tindran una deducció fiscal del 20% en el tram autonòmic de l’IRPF. Per afavorir aquests sistemes en les empreses, properament es llançarà una línia d’ajudes reemborsables, dotada amb 2,4 milions d’euros.

Així mateix, està prevista la incorporació en 1.000 edificis de la Generalitat d’instal·lacions d’autoconsum per arribar a una potència de 20 megawatts el 2020.

Per la seua banda, Júlia Company ha subratllat que “amb aquestes visites, volem visibilitzar el nostre suport i aposta per les energies renovables i des de l’IVACE continuarem potenciant aquest tipus d’empreses i projectes pel seu caràcter innovador i els seus beneficis mediambientals i socials”.