La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat l’aposta del seu departament per la “remunicipalizació” dels serveis socials a través de la “atenció base”, amb un increment pressupostari que permetrà “dotar d’un major finançament als municipis de la província d’Alacant per a la contractació de professionals que formaran part dels equips multidisciplinaris”, podent quasi quadriplicar la plantilla actual.
Així ho ha explicat la vicepresidenta durant la roda de premsa que ha oferit a Alacant per a presentar el nou model de serveis socials que està elaborant la conselleria “amb una estructura que planifique, ordene i corregisca la falta de gestió en aquesta àrea de les últimes legislatures”.
Amb un increment pressupostari del 102% respecte a 2016, la conselleria ha destinat enguany un total de 14’8 milions d’euros per a l’enfortiment dels serveis socials municipals a Alacant, “la qual cosa permet als ajuntaments augmentar les contractacions de personal, podent passar dels 152 professionals amb els quals s’explicava fa dos anys la província als 570 que podrien formar part dels equips socials municipals”, ha destacat Oltra.
Cal destacar que sis comarques de la província d’Alacant estan per sota de la mitjana de professionals per habitant. Amb aquest nou sistema, totes les comarques de la província podran incrementar les contractacions, podent aconseguir més de 100 nous treballadors de serveis socials en algunes comarques com L’Alacantí o el Baix Segura.
La vicepresidenta del Consell ha destacat la diferència de la ràtio de professionals del sistema de serveis socials pel nombre d’habitants a atendre amb altres sistemes com el sanitari o el d’educació, en els quals sí es tenen en compte el nombre de persones que ha d’atendre cada professional i, en aquest sentit, ha defensat que els sistemes de protecció a la Comunitat “siguen el d’educació, sanitat, habitatge, ocupació i serveis socials per igual”.
Per a això és necessari crear equips multidisciplinaris amb una rigorosa formació professional amb l’objectiu que entre 2017-2019 tots els municipis i mancomunitats disposen d’un treballador o treballadora social, un educador o educadora social, un psicòleg o psicòloga, un assessor o assessora jurídica i un administratiu o administrativa.
L’augment de personal “repercuteix en una millor atenció a les persones” ha indicat Oltra, qui ha explicat que amb les inversions realitzades des del seu departament en els municipis de la província d’Alacant, les ràtios de professionals per habitant passen d’un professional cada 12.173 habitants en 2015, a un per cada 7.115 en 2016, amb la previsió que finals de 2017 la xifra baixe fins a un cada 3.254 habitants.
Canvi del model de serveis socials
Així mateix, la vicepresidenta ha reiterat que era “necessari” un canvi del model de serveis socials “desmantellat, burocràtic i assistencialista” de l’antic govern, “per un sistema públic digne on el municipalisme siga l’instrument per a fomentar polítiques de proximitat i on els equips de base puguen treballar des de la prevenció amb l’objectiu de rescatar persones i oferir l’atenció social que per dret els correspon”.
Enfront de les dades de risc de pobresa i exclusió social d’una ciutadania fortament empobrida durant els últims anys de crisi econòmica, “la falta d’implicació de l’antic govern amb els drets socials va deixar uns serveis socials desmantellats, amb menys competències i escassa inversió en programes d’atenció als ciutadans”, ha indicat Oltra.
Referent a això ha posat l’accent que el nou model de serveis socials de la Generalitat “lleva burocràcia” perquè el que se cerca és “un servei de proximitat, on el treballador social, el psicòleg i l’educador que estan en el poble i que millor coneixen a les persones facen les valoracions i el seguiment en cada cas”, per a després passar ja a serveis centrals on s’encarregaran de les tramitacions oportunes.