El Consell ha aprovat el projecte de Llei de Polítiques Integrals de Joventut, text que “és el resultat de tot un procés de consulta i participació per dissenyar un nou marc normatiu que permeta un pas endavant en les polítiques de joventut”, tal com ha destacat la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra.
Durant la seua intervenció en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Govern valencià, Oltra ha explicat que aquesta norma, “compromís del Govern del Botànic en el Seminari de Morella”, garanteix que els i les joves “puguen definir i construir el seu projecte vital, individual i col·lectiu, en igualtat d’oportunitats”.
La vicepresidenta també ha indicat que la llei “garanteix la participació i la corresponsabilitat de les persones joves en la presa de decisions, fomentant al màxim els espais de trobada i debat”.
Un altre dels objectius generals que persegueix el projecte de Llei de Joventut, que serà ara remès a les Corts per a la seua tramitació parlamentària, és establir les bases per a les polítiques de joventut, atenent la diversitat social, econòmica i cultural del nostre territori.
Adoptar mesures contra la pèrdua de població
En un altre ordre de coses, el Consell ha aprovat el decret pel qual es crea la Comissió Interdepartamental per a la lluita contra el despoblament dels municipis valencians.
Durant la seua intervenció, la vicepresidenta ha posat en relleu “la gravetat de la situació en algunes comarques amb densitats de població molt baixes, pel que és necessari adoptar polítiques específiques per poder fer front al despoblament”.
D’aquesta manera, la Comissió Interdepartamental, en què també tindran representació les mancomunitats de municipis on estiguen ajuntaments afectats i, especialment, les de localitats de les zones interiors, s’encarregarà d’elaborar i proposar al Consell l’aprovació d’una estratègia plurianual.
En concret, Oltra ha assenyalat que aquesta entitat treballarà en l’elaboració d’un Pla integral territorial “per a l’impuls demogràfic, econòmic, social i cultural dels municipis considerats en risc de despoblament”.
“No hi ha platja, és Corredor Central; hi ha platja, és Mediterrani”
D’altra banda, preguntada durant la roda de premsa sobre la posició del Consell davant les declaracions d’altres presidents autonòmics sobre la importància del Corredor Mediterrani, la vicepresidenta ha fet èmfasi que el Govern valencià “defensa unànimement el que té sentit i és raonable: el Corredor Mediterrani”.
La vicepresidenta ha recordat que la Unió Europea defensa el Corredor Mediterrani com a prioritat, ja que “veu que la connexió s’ha de fer per l’arc mediterrani, que aglutina el 54% de la població europea i les dues terceres parts del PIB de la UE”, de manera que, davant d’aquells que aposten per altres corredors, ha emfatitzat que “el Corredor Mediterrani és el que passa per la Mediterrània. on no hi ha el Mediterrani és el Corredor Central perquè passa pel centre d’Espanya. no hi ha platja, Central; hi ha platja, Mediterrani”.