El Consell ha aconseguit finalment que el Govern central tramite una bestreta de 410 milions sobre la liquidació de 2015, després de la reclamació duta a terme per la Secretaria Autonòmica d’Hisenda en aquests últims dies, Clara Ferrando. Els recursos alleugen les tensions de liquiditat de l’Administració valenciana però segueixen resultant insuficients per a fer front als pagaments pendents per part de la Generalitat.
Aquesta bestreta es produeix a càrrec de la liquidació de 2015, que ascendeix a un total d’1.538 milions i que el Govern central reté durant dos exercicis fins a la liquidació del model de finançament. “La bestreta que anem a rebre resulta imprescindible, però no bastarà per a atendre les obligacions del Consell amb proveïdors valencians, pimes i beneficiaris de subvencions”, ha assenyalat la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, qui és la que ha portat les negociacions per a la consecució d’aquesta transferència econòmica.
Aquests diners representen el 26% de la liquidació de 2015 que es cobrarà al juliol, mentre l’any passat els fons que es van avançar van suposar el 44% del finançament que quedava pendent de 2014 i l’anterior, el 74%.
Els fons aniran destinats a pagaments en general de serveis públics fonamentals i a proveïdors i, en concret, a ensenyament públic i concertat, transport escolar, farmàcia, dependència, concerts sanitaris, consorcis provincials hospitalaris o gestió integral de centres de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, entre uns altres.
El Govern central abona la liquidació de dos exercicis anteriors en el mes de juliol, encara que tots els anys se solen anticipar algunes quantitats. Des de la Generalitat s’ha plantejat al Govern central la necessitat que existisca una calendarització tant de la liquidació com del FLA extraordinari, per a acabar amb l’arbitrarietat i unilateralitat per part del Ministeri d’Hisenda en la concessió d’aquests avançaments.
En aquest sentit, la Generalitat ha reclamat que la liquidació, o almenys el 80% de la mateixa, es transferisca mitjançant pagaments mensuals entre gener i juny. “D’aquesta manera, tindríem més autonomia financera per a fer una planificació més ordenada i coherent de la Tresoreria, la qual cosa redundaria en benefici dels milers de proveïdors de la Generalitat, que, en definitiva, són les nostres empresàries i empresaris pimes, famílies valencianes els ingressos de les quals no han d’estar al albur del que decidisca l’Administració central”.