La Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques ha reforçat la formació per millorar el coneixement de valencià amb la incorporació de les seus judicials d’Orihuela, Sant Vicent del Raspeig, Dénia, Gandia i Paterna als cursos dirigits al funcionariat judicial que ja incloien el Palau de Justícia d’Alacant, les Ciutats de la Justícia de València, Castelló i Elx, i també, des de l’any passat, les seus de Benidorm, Vinaròs i Torrevieja.
Un total de 24 cursos de coneixements de valencià permetran millorar la formació lingüística durant l’any que ve de 412 empleades i empleats que treballen a l’Administració de Justícia. En concret, les seus judicials d’Alacant sumen un total de 224 persones inscrites en 14 cursos, seguit de les València amb 119 inscrits en 10 cursos i les de Castelló amb 69 en tres cursos.
El secretari autonòmic de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Ferran Puchades, ha destacat que “hi ha una forta demanda per aprendre valencià, que es
percep com una oportunitat i un camí per obrir portes. Des de l’Administració donem resposta a eixa demanda, i això s’aprecia clarament en l’augment de persones inscrites durant els darrers dos anys”.
La xifra de 412 persones inscrites en 2018 és semblant a la de 2017 quan es va produir un creixement espectacular amb un total de 26 cursos i 494 alumnes, que va suposar un increment del 51 per cent, front als 20 cursos i 326 alumnes de l’any 2016, quan la Conselleria va recuperar per primera vegada la formació lingüística que l’anterior Consell va deixar d’impartir en 2009.
En eixe sentit, Puchades ha destacat “l’elevat nombre d’alumnat als huit cursos del nivell C2 (antic Grau Superior) amb 154 alumnes, una xifra que pràcticament iguala la dels 174 inscrits als 10 cursos de nivell C1 (antic Grau Mitjà)” i ha mostrat “la seua satisfacció per la incorporació de cinc noves seus judicials al catàleg de cursos, amb la qual cosa, per primera vegada, tenim dues seus situades en zones de predomini lingüístic castellà com són Torrevieja i Orihuela, amb 41 i 10 empleats inscrits, respectivament”. A més, un total de 86 alumnes s’han inscrit en sis cursos del nivell B1 (antic Grau Elemental) per a millorar el seu coneixement lingüístic.
Ferran Puchades també ha remarcat que l’objectiu del Govern valencià és “garantir els drets lingüístics de les persones valencianoparlants davant la Justícia i aconseguir que la presència del valencià al món judicial deixe de ser testimonial perquè, a mitjà termini, les sentències dictades es publiquen en les dues llengües oficials amb la implantació del nou sistema de gestió processal”. Així, s’ha compromés a què la Conselleria de Justícia “desenvolupe un paper actiu en la dinamització, conscienciació i visibilització de la nostra llengua pròpia a l’àmbit judicial”.