Bota al contingut principal

La segona assemblea dels pressupostos participatius consensua com a propostes prioritàries per al 2014 fomentar l’ocupació i mantenir les ajudes socials.

Esta setmana ha tingut lloc a la Casa de Cultura de Pedreguer la segona reunió deliberativa del programa municipal de pressupostos participatius. A partir de les propostes que els veïns i veïnes havien plantejat a la reunió precedent –celebrada el 10 de setembre-, els participants han prioritzat les actuacions que consideren més importants tenint en compte el cost estimat de cadascuna d’elles, les valoracions envers la seua viabilitat efectuades prèviament pels tècnics municipals i el límit de despesa disponible -entre els 320.000 i els 350.000 €-.

Les propostes finalment seleccionades en esta sessió de priorització s’han centrat, en primer lloc, en fomentar l’ocupació. Els participants han proposat que aproximadament la meitat del pressupost participatiu (160.000€) es destine a iniciatives per generar llocs de treball, desenvolupant, entre d’altres, programes o tallers de formació remunerada i establint així mateix una línia específica per a joves. Junt amb això, la sessió va reafirmar la conveniència –ja esboçada a la reunió anterior- de que una part dels diners reservats inicialment per a inversions fóra traspassada a la partida d’ajudes socials (18.000€). Complementàriament, l’assemblea ha consensuat com a inversió desitjable la compra d’un equip de so amb la finalitat de que puga ser utilitzat per les associacions i grups locals, estalviant-se així el cost de llogar-lo per a cada acte (56.000€). Altres propostes seleccionades a la reunió apunten cap a la posada en valor dels recursos museogràfics, aconsellant-se l’elaboració l’any vinent d’un estudi sobre el patrimoni etnogràfic i etnològic local (10.000€) d’una banda i, d’altra, a la consolidació d’una oferta en formació audiovisual, com a llavor per a una futura escola de cinema (5.000€).

Altres actuacions igualment proposades a la reunió prèvia, com ara l’ampliació del gimnàs municipal, la creació d’un centre d’interpretació a la Muntanya Gran o la instal·lació d’un rocòdrom per a la pràctica de l’escalada, tot i haver estat recolzades per una part significativa dels assistents, han quedat fora de la priorització inicial, ja siga per la limitació pressupostària o per l’existència de condicionants que afecten a la seua viabilitat immediata.

El següent pas del programa municipal de pressupostos participatius consistirà en la presentació pública, per part de l’equip municipal i cap al proper mes de desembre, del pressupost municipal per a 2014, on quedarà reflectit el compromís pressupostari amb les propostes sorgides de la participació ciutadana.