Bota al contingut principal

El passat 13 de juliol de 2013, el Butlletí Oficial de l’Estat publicava el “Reial Decret-Llei 9/2013 pel que s’adopten mesures urgents per a garantir l’estabilitat financera del sistema elèctric”, que va entrar en vigor a l’endemà.

L’esmentat decret suposa una reforma que, amb l’excusa d’acabar amb l’anomenat dèficit tarifari, beneficia l’oligopoli de les grans empreses productores d’energia elèctrica convencional i, per contra, perjudica directament els consumidors, d’una banda, les cooperatives elèctriques i les empreses d’energia renovable, d’una altra.

Emili Altur ha declarat, tal com explica la moció aprobada ahir a la Diputació de Valencia a instàncies del grup de Compromís, del qual és portaveu, que “efectivament, el Decret preveu un nou augment del preu de la llum del 3,2%, que cal afegir a les previsions de noves pujades per al darrer trimestre de l’any. A més, contempla la possibilitat d’eliminar en un futur l’anomenat bo social què afecta a les baixes potències contractades, els pensionistes, les famílies nombroses o les que compten amb tots els seus membres a l’atur”.

“Així mateix”, ha afegit el portaveu municipal de Compromís a Burjassot, “l’esmentada reforma penalitza les cooperatives elèctriques de les quals el 80% del total de l’Estat Espanyol són valencianes, i el 90% d’eixe 80% es troben a la provincia de València.

De fet la reforma elèctrica preveu que les cooperatives no podran ser distribuïdores d’electricitat com han vingut fent des de fa quasi un segle en molts dels seus casos. El sector no entén aquesta decisió –per a ells- del tot arbitrària que aparta aquestes cooperatives del mercat elèctric deixant tot el negoci en mans de les empreses comercialitzadores tot i que segons la Comisión Nacional de la Energia ha assegurat a diversos informes que aquestes cooperatives complien amb tots els requisits per a poder operar al mercat.

A més a més , “el darrer mes de Juny, el Consell Valencià en boca d’el seu director general d’Energia, Antonio Cejalvo, va subratllar que la importància històrica de la tasca de les cooperatives elèctriques per a molts municipis valencians, ja que van permetre que el subministrament elèctric poguera arribar a les localitats més menudes o aïllades del nostre territori”.

“En resum”, ha finalitzat Altur, “esta reforma energètica assegura els beneficis de les grans empreses elèctriques, augmenta el preu de la llum al consumidor, desmotiva l’estalvi, penalitza l’autoconsum i ofega el sector de les energies renovables i les cooperatives elèctriques i per això confie que tots els grups municipals amb representació a l’Ajuntament de Burjassot donen suport a esta moció”.