Bota al contingut principal

Reproduïm l’entrevista que el diari digital La Veu del País Valencià ha publicat a Jesús Boluda, alcalde d’Alginet:

L’alcalde d’Alginet fa un balanç positu dels dos anys al front d’aquest municipi de la Ribera Alta de poc més de 13.300 habitants. Una localitat poc endeutada, uns 1,3 milions d’euros, però amb una elevada taxa d’aturats, ‘una xifra que em pesa cada dia’, reconeix Boluda.

Quin balanç fa d’aquests dos anys com a alcalde?

Considere que és, per una banda, un balanç positiu, ja que he aprofundit dins el teixit de poble i he vist que Alginet és un poble viu, amb moltes inquietuds i amb gent molt treballadora. D’altra banda, el balanç és negatiu per la crisi tan forta que estem patint, ja que Alginet en l’àmbit industrial no està preparat per suportar aquesta recessió. Per sort, les grans inquietuds dels nostres agricultors han fet que Alginet tinga un cultiu atractiu com és el caqui.

El balanç personal, com a alcalde, és que sent orgull de tindre aquest càrrec, ja que sempre he sigut un enamorat del poble que l’ha gaudit i ara, gràcies a aquesta feina, he pogut conéixer més encara les persones que viuen ací i em sent més implicat.

Després d’aquest temps, Alginet ja ha acceptat millor la moció de censura?

No m’ha preocupat massa el tema de la moció, ja que és una acció democràtica. El dia de la moció va ser un dia de moments molt desagradables, ja que no m’esperava els insults d’alguna gent. Al principi notava un poc de gelor per part d’alguna gent, però, a poc a poc, aquestes persones han tingut una actitud normal i en aquests moments ja està tot normalitzat.

Quina és la situació amb la qual es va trobar vosté i els seus companys en accedir a l’Alcaldia?
La percepció personal que jo tenia era la d’un Ajuntament un poc parat, amb manca d’iniciatives que calia moure.

Quin és, a hores d’ara, l’endeutament de l’Ajuntament d’Alginet?
En aquests moments, l’endeutament del poble és d’1,3 milions d’euros. He de dir que és un endeutament molt xicotet si el comparem amb altres poblacions. Malgrat no ser Alginet un poble amb molta riquesa, els diners que deu l’Ajuntament no són excessius. Ara rehabilitarem el Mercat Municipal i escometrem aquesta obra en dues fases, fet que ens permetrà pagar-la en 2 anys i així evitarem més endeutament.

Quin és el nivell d’atur al municipi?

Igual que he dit que Alginet és un poble poc endeutat, he de dir que Alginet és un poble amb una elevada xifra de gent aturada. Som 13.300 habitants dels quals 1.700 estan aturats i això és una xifra que em pesa cada dia.

Què li pareix la reforma de l’Administració local de Rajoy?

La nova reforma pareix que busque llevar competències als ajuntaments i considere que és una gran equivocació, ja que els que millor coneixen els problemes i les inquietuds dels nostres veïns i veïnes són els ajuntaments. El que s’ha de fer és dotar-los, per invertir més en educació, serveis socials i, en definitiva, en allò que més importa i més necessiten els nostres ciutadans.

Quants diners deu la Generalitat a Alginet pel Pla Camps?

La llista és un poc llarga. El Pla Confiança deu a Alginet 700.000€ per fer el pont d’Encarnació Bosch que uniria la part de dalt del barranc i continuaria pel Polígon Nord. Quant a l’Escola d’Adults, el Pla Confiança té un deute de 80.000€ per fer les obres que habilitarien el centre perquè els alumnes es pogueren examinar. L’enllumenat del cementeri que costaria 13.000€ i l’acabament de la Casa del Regador que està a mig fer.

Quantes d’aquestes obres s’han dut a terme?

La veritat és que han estat obres de molt poca envergadura com l’asfaltat de la urbanització de San Patricio, alguns contenidors soterrats al poble, i alguna xicoteta obra. Respecte a les que estan pendents, estan paralitzades esperant que en 2014 hi haja pressupost per acabar-les.

La reforma de la urbanització de Los Lagos continua sent un tema pendent de l’Ajuntament?

Si, és un problema enquistat més de 30 anys. El projecte ja està realitzat, però hi ha un problema afegit d’insolvència per part de l’agent urbanitzador que al seu dia no va urbanitzar, és a dir, Suelo Español. A hores d’ara intentem embargar tots els béns que té aquesta empresa per començar a urbanitzar.

Quin són els atractius d’Alginet?

Com a monuments, Alginet té el seu campanar, el seu Mercat Municipal que molt prompte rehabilitarem perquè siga un monument d’alta categoria, però l’atractiu més gran que té Alginet és la seua gent, ja que considere que és, a banda de treballadora, gent acollidora, solidària, oberta i tolerant.