Bota al contingut principal

L’Ajuntament de Vila-real, a través de la Regidoria de Serveis Socials, facilitarà els afectats pel copagament de la discapacitat, els models de recurs necessaris perquè totes aquelles persones interessades puguen fer valer els seus drets davant la Generalitat i al·legar contra el decret de la Conselleria de Benestar Social pel qual es veuran obligats a pagar fins a 700 euros per l’ús de serveis assistencials bàsics d’atenció a la dependència i la discapacitat. Amb aquesta mesura, explica la regidora de Serveis Socials, Mònica Àlvaro, “l’Ajuntament de Vila-real volem posar-nos, una vegada més, al costat de les famílies enfront de les retallades sistemàtiques que la Generalitat està aplicant, ara sobre un sector de la població particularment sensible i dèbil”.

A finals del mes de desembre, als Serveis Socials municipals de Vila-real s’han adreçat un nombre important de famílies a les quals, amb l’aplicació del Decret 113/2013 de la Conselleria de Benestar Social, se les obliga a pagar 14 mensualitats per l’assistència als centres de dia i centres ocupacionals per a dependents sufragats amb fons públics. Aquest decret, que afecta totes les persones amb una renda mensual per unitat familiar superior a 539 euros, obliga les famílies a finançar aquest servei contemplat en la Llei de la Dependència. Així, les famílies amb rendes mensuals superiors a l’IPREM estan obligades a abonar a partir de l’1 de gener entre 120 i 700 euros mensuals per un servei bàsic com aquest recurs assistencial.

Per a la regidora Mònica Àlvaro, es tracta d’un copagament “totalment injust” i que “abocarà moltes famílies, que no s’ho poden permetre, a deixar els seus familiars discapacitats en casa”. “És un retrocés en tot allò que s’havia consolidat quant a benestar social i ens preocupa i molt la qualitat de vida i la salut física i mental d’aquestes persones, que es veuran privades de continuar en els seus centres”, valora Àlvaro. Per això, des de la Regidoria de Serveis Socials i atenent a les demandes rebudes de famílies que s’han adreçat al Centre Social, es facilitaran a les persones interessades uns models de recurs d’alçada que podran interposar contra aquest decret davant la Conselleria de Benestar Social fins al dia 20 de gener.

“El recurs d’alçada és l’única alternativa que els queda a les famílies davant d’aquest decret de la Conselleria, que suposa una nova retallada als drets de les persones amb discapacitat”, denuncia la regidora. “Així”, afegeix, “des de Serveis Socials i amb ànim d’ajudar les famílies, disposarem de diferents models de recurs d’alçada per tal que els afectats puguen fer valdre l’únic dret que els ha deixat la Conselleria”.