Bota al contingut principal

La processó cívia commemorativa dels 308 anys de l’incendi de Vila-real per les tropes de Felip de Borbó va eixir a les 6 de la vesprada del local de Socarrats, va passar pel Casal d’Acció Cultural i, per la Murà, va arribar al lloc on era la Porta de Castelló, que va ser el punt de la muralla que van trencar les forces borbòniques, entrant a sang i foc a la població. Des d’allí va anar a la plaça Major i a la Torre Motxa, on van tenir lloc els parlaments i les ofrenes.

Obrien la comitiva els Miquelets del Regne de València, que van llançar salves en honor als morts de 1706 a l’antiga Porta de Castelló, a la plaça Major i a la Torre Motxa. Els acompanyava el conegut periodista Xavier Manzanet, encarnant la figura de mossèn Tomàs Cabrera, un capellà maulet que va combatre aferrissadament els boftifles. I, al seu darrere, un grup de dolçainers.

Seguien les corones de llorer, una de les quals duien el president de Socarrats, Fermí Font, i el delegat d’Acció Cultural, Antoni Royo, que anaven seguits pels estendards de les dues entitats; i l’altra era duta per representants de l’Ajuntament. Al seu darrere, en representació de Compromís, els membres de la corporació Pasqual Batalla, Xavi Ochando, Mònica Àlvaror i Alberto Ibàñez. Els seguia un nombrós públic, i tancava la cercavila el dolçainer vila-realenc Pasqualet “el Grenya”.

En arribar a la Torre Motxa, on es van aplegar unes dues-centes persones, i després de l’actuació dels miquelets, van intervenir Antoni Royo i Fermí Font, que van destacar el fet que feia ja 20 anys que se celebrava aquesta commemoració, i va cloure l’acte el primer tinent d’alcalde, Pasqual Batalla. Llavors es van dur a terme les ofrenes, enmig de la interpretació de la Muixeranga i de la salutació final dels Miquelets.