Bota al contingut principal

L’any 2006 el Ministeri d’Hisenda va fer a Tavernes una revisió cadastral que apujava els valors cadastrals dels immobles a un nivell exagerat. Com a conseqüència, la contribució havia de pujar cada any fins al 2016. Així, en concepte de la contribució, l’any 2006 l’Ajuntament de Tavernes va recaptar 3,2 milions d’euros i este import ha anat creixent fins als 7,5 milions que l’Ajuntament ha recaptat en el 2013. En particular, un pis del passeig Colon que l’any 2006 va pagar 270 euros de contribució, n’ha pagat 446 en el 2013.

Sempre hem sigut conscients que l’evolució de la contribució no podia seguir així fins a l’any 2016: era massa pressió fiscal per al ciutadà. Després de negociar amb la Gerència de Cadastre hem aconseguit que la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat aprove una baixada dels valors cadastrals de Tavernes del 20% i hem sigut pioners a aconseguir esta reivindicació veïnal.

Com a resultat d’esta baixada dels valors cadastrals, i a partir d’enguany, els veïns de Tavernes pagaran menys en operacions de compravenda, menys plusvàlues, menys impost de patrimoni i, a més, tindran avantatges en la sol·licitud d’ajudes i beques. A banda, hi ha una cosa molt important com a conseqüència d’esta baixada dels valors cadastrals: hem aturat les pujades de la contribució previstes per als anys 2014, 2015 i 2016. Per tant, no és només important quant baixarà la contribució (cosa que respondrem després) sinó que deixarà de pujar, fet que ja produeix un estalvi important a les famílies.

La rebaixa dels valors cadastrals no ha sigut prou per a disminuir directament el rebut de la contribució. Aleshores, com que la voluntat del govern municipal sempre ha estat abaixar-lo, el Ple de l’Ajuntament, per consens i unanimitat de totes les forces polítiques, ha disminuït el tipus de gravamen del 0,48 al 0,45. D’esta manera hem aconseguim que els veïns de Tavernes paguen menys impostos i també menys contribució.

Segons la revisió cadastral de 2006 i el Pla d’Ajust, la previsió de recaptació per a 2014 era de 7,9 milions d’euros. La baixada del tipus de gravamen, unida a la dels valors cadastrals, implica que l’any 2014 l’Ajuntament ingressarà 6,8 milions, deixant d’ingressar 1,1 milions respecte a la previsió inicial i 700.000 euros respecte al 2013. En resum, els veïns de Tavernes pagaran per la contribució una mitjana de 12,35% menys respecte a les xifres previstes sense prendre cap mesura i un 7,5% menys respecte al 2013.

Tornant al pis del passeig Colon, esta vivenda enguany pagarà 419 euros quan la previsió inicial era de 485. Per donar un altre exemple: una vivenda de l’edifici Emperador de la platja que l’any 2013 va pagar 507 euros, enguany pagarà 481 euros. Si l’Ajuntament no haguera pres cap mesura, esta vivenda n’hauria pagat 557.

Sabem que no és la baixada que tots hauríem volgut, però, a banda de l’estalvi que tindran les famílies, és important remarcar que la contribució deixa de pujar en el 2014, 2015 i 2016. Pensem que les mesures són encertades i que s’han pres en el moment adequat, quan el govern municipal ha aconseguit sanejar les arques municipals i partint d’un esborrany del pressupost de 2014 per a saber fins on podíem baixar per a poder garantir els serveis bàsics. No obstant això, hem de reflexionar i ser conscients que menys contribució són menys ingressos, i amb menys ingressos l’Ajuntament no podrà fer tantes inversions ni prestar millors serveis municipals.

Jordi Juan i Huguet
Alcalde de Tavernes de la Valldigna