Bota al contingut principal

Durant els treballs també ha aparegut un reguer que canalitzava l’aigua des del pou del pati fins a la Plaça Major.

La primera fase de restauració del Palau de Betxí que es va iniciar a principis de desembre de 2013 ha tret tret a l’exterior, en els últims dies, diverses construccions passades pràcticament ja oblidades.

En aquest sentit, el primer element que va eixir a vistes enmig de les obres va ser un antic reguer del segle XIX-XX que es faria servir per canalitzar l’aigua del pou del Palau fins al mig de l’actual Plaça Major, des d’on es podria distribuir als diversos veïns que ho sol·licitaren.

Més sorpresa va ser l’aparició de dos trulls i dos dipòsits de vi d’uns 2.000 litres de capacitat, també probablement del segle XIX, que ja han estat catalogats i supervisats per l’equip d’arqueologia de la Diputació de Castelló.

Segons els arquitectes de l’obra, aquestes últimes troballes suposaran una lleugera modificació del projecte, ja que es té prevista una actuació que permeta els visitants apreciar-les. Així mateix, també es preveu que el pou es puga contemplar al mig del pati, de manera que les actuacions que es duran a terme permetran mantindre’l i posar-lo en valor.

Tot i l’aparició de tots aquests elements, les actuacions de la primera fase van segons les previsions. Així, en aquests moments ja s’han eliminat pràcticament la totalitat dels elements impropis que hi havia al pati renaixentista, de manera que en breu s’iniciarà la recta final de la seua restauració, que permetrà la seua obertura i ús.

De forma paral·lela, l’Ajuntament de Betxí ha encarregat al mateix equip d’arquitectes, El Fabricante de Espheras, la redacció de la segona fase del Palau, amb l’objectiu de prosseguir en els pròxims mesos les obres iniciades en aquesta construcció única en terres valencianes.