Bota al contingut principal

L’alcalde de Tavernes, Jordi Juan, ha manifestat que “la falta de civisme d’alguns propietaris de gossos preocupa molt els nostres veïns, i així ho fan constar dia a dia. Segons deia Tierno Galván, conviure significa tindre respecte a la ciutat i a les persones que hi viuen. Hem deixat temps de sobra per a informar i conscienciar els infractors abans de començar a aplicar les primeres sancions. L’eslògan de la campanya deia que Tavernes és de tots, i entre tots l’hem de cuidar. Com molt bé va assenyalar la regidora de Serveis Públics, Llum Sansaloni en la presentació de la campanya l’any 2012, no es va concebre buscant un interès recaptador, sinó de netedat urbana. No es va modificar l’Ordenança de l’any 2001 per a no augmentar la quantia de la sanció”.

El mes d’octubre de l’any 2012, l’Ajuntament de Tavernes de la Valldigna va encetar la campanya d’aplicació de l’Ordenança Municipal reguladora de la Tinença d’Animals de Companyia de l’any 2001 arran de la forta demanda veïnal per a actuar contra els veïns que no recullen els excrements dels gossos de la via pública, no duen els animals perillosos amb boç o porten les mascotes soltes. La campanya va ser presentada als mitjans de comunicació, associacions, clubs, entitats esportives, etc. En el material gràfic informatiu repartit per la ciutat es feia especial ressò en la necessitat de dur els gossos sempre lligats amb una corretja, si és el cas amb boç i l’obligatorietat de recollir els excrements de les mascotes.

Cal recordar que des de desembre de 2012 Tavernes té habilitades tres zones urbanes on dur determinades races de gossos solts sense corretja en horari especial comprés entre les 6 i les 8 hores i entre les 21 i les 24 hores. Un és la zona reservada a ús de dotació en la urbanització dels Sequers, delimitada pels carrers del Camí de la Dula, Monestir de la Valldigna i Constitució. Un altre és l’espai comprés entre l’avinguda de les Corts Valencianes i el riu Vaca, en el tram entre els carrers del Riu i l’avinguda Marjaletes. El tercer és la zona reservada a parc públic de la xarxa primària vora el mur de defensa contra avingudes.

En estes zones especials els gossos hauran d’estar acompanyats pels propietaris, que estan obligats a arreplegar els excrements dels animals. El cans que segons la llei siguen animals potencialment perillosos, especialment en estes zones han de portar cadena o corretja no extensible de menys de dos metres. A més, una persona no pot dur més d’un d’estos gossos alhora, els quals han de portar obligatòriament boç apropiat a la raça de l’animal. Els gossos de races considerades perilloses no poden anar solts en cap punt del nucli urbà segons la legislació vigent.