Bota al contingut principal

L’Ajuntament d’Albaida va a tancar l’exercici de 2013 amb un superàvit de 507.000 euros, després d’haver fer front amb èxit a circumstàncies com el pagament de sentències judicials, el creixement de l’amortització dels préstecs bancaris, el reconeixement extrajudicial de crèdits o la retenció de 600.000 euros de la Participació d’Ingressos de l’Estat per pagar a proveïdors.

Aquestes són algunes de les dades posades damunt la taula hui en roda de premsa per l’alcalde d’Albaida, Josep Albert, al balanç d’un exercici que “demostra que hem trencat la tendència negativa en que estava l’Ajuntament, estem fent passos ferms i en la direcció correcta per un camí que encara va a ser molt llarg”. 

La compareixença s’iniciava amb l’exposició per part de l’alcalde de tot un seguit de dades oficials a les quals quedava palès que el Govern Municipal ha aconseguit reduir en més d’un 75% els 2’1 milions d’euros en sentències pendents de pagament en 2010 (que ara són 473.000 euros); que al capítol de Personal s’ha aconseguit reduir la despesa en 600.000 euros als últims dos anys, o que en aquest mateix període s’ha controlat la despesa corrent, “tot i que en aquest capítol hem hagut d’assumir les indemnitzacions derivades de l’imprescindible ajust fet a la sobredimensionada plantilla municipal”.

L’alcalde anunciava que “anem a seguir treballant per rebaixar esta despesa dins les possibilitats i sense haver de reduir serveis a la ciutadania”, assenyalava Josep Albert. 

Un altre aspecte al que ha hagut de fer front el Govern d’Albaida són les condicions dels 4 préstecs municipals contractats pel govern del PP, que va signar una carència per la qual durant l’anterior legislatura només es van pagar interessos, i des de la present la despesa en amortització s’ha anat incrementant: 68.000 euros en 2011; 269.000 en 2012 i 483.000 en 2013, amb uns interessos que en cap cas han baixat dels 124.000 euros.

A més a més, l’Estat ha retingut a l’Ajuntament el 50% de les seues transferències per participació en tributs, per tal que s’abonen als proveïdors els interessos dels deutes milionaris que “són el resultat del caos i el descontrol absolut del Partit Popular, que anava gastant any rere any més d’allò que s’ingressava, endeutant la ciutat amb bancs i proveïdors fins arribar a la situació a la que estem fent ara”. 

“Hem tingut un superàvit que amb les retencions de l’Estat hauria superat el milió d’euros, i si haguérem pogut acomplir literalment amb els passos que ens marcava l’auditoria que vam realitzar hauriem obtingut uns resultats fins i tot millors. L’oposició ha de ser més seriosa i responsable, la situació segueix sent molt greu i ells no han estat a l’altura”.

Per contra, l’Alcalde ha volgut agrair la comprensió i implicació de la ciutadania d’Albaida, que, manifestava, “està entenent que fem allò que està en la nostra mà per resoldre una situació que requereix molt sacrificis per part de tots i totes”.

Des del Govern d’Albaida s’ha lamentat que el superàvit assolit s’haja de destinar integrament a pagar deutes, però destacant que “tot i que no podem tirar trons ni molt menys baixar la guàrdia, amb estos resultats sí que podem per fi transmetre un missatge d’esperança, estem millorant les xifres i anem a fer tot el possible per millorar-les encara més”, concloïen.