Bota al contingut principal

El portaveu de Compromís diu que “hi ha responsabilitats polítiques, perquè són alguns mandataris del PP els que van decidir pagar entrades taurines amb fons destinats a obres municipals, servicis socials, voluntariat…”

El jutge pregunta sobre decrets que acumulen la compensació de fins 234.326 euros en entrades de bous per part dels municipis.

El jutjat de Castelló rastreja l’origen dels diners amb què es van compensar fins a 234.326 euros en entrades per als festejos taurins de la Beneficència. Aixi ho ha manifestat el portaveu de Compromís en la Diputació i en l’Ajuntament de Castelló, Enric Nomdedéu, després de constatar que el jutjat ha remés a l’Ajuntament de la capital de la Plana, i a una altra vintena de municipis, que “certifiquen si les quantitats compensades” en els decrets 3.380 i 3.756 de finals de 2011 –és a dir 150.000 euros i 84.326 euros respectivament- “estaven incloses en els pressupostos municipals, en quina partida i en relació a quin exercici”.

Segons Nomdedéu, “a pesar de l’intent d’alguns responsables del PP de derivar les responsabilitats en funcionaris i tècnics, són els responsables polítics els que repartien entrades sense aportar cap tipus de criteri i els que van decidir compensar el preu de les entrades a càrrec de determinades partides dels comptes municipals”.

En concret, en els decrets a què es referix l’escrit del jutjat, l’import dels quals vol determinar si s’incloïen en els pressupostos municipals, s’inclouen municipis com Castelló, Borriana, la Vall d’Uixó, Albocàsser, Castellnovo, Torralba del Pinar i Vallibona –a més de Vila-real, la denúncia de la qual va encetar el procés-.

Així mateix, el jutjat també exigix que s’aclarisca si figuraven en els comptes municipals i en quines partides les compensacions de localitats com Alfondeguilla, Argelita, Bejís, Benafigos, Benasal, Betxí, Càlig, Catí, Caudiel, Cortes d’Arenoso, Ribesalbes, Rossell, les Useres, Villamalur i Villores.

“Algunes d’estes partides amb què es van pagar les entrades de la Beneficència, tal com va denunciar Compromís, es van traure dels diners municipal destinats a partides com a serveis socials, voluntariat, seguretat o obres en municipis. Per això considerem que, independentment de les responsabilitats penals que es pogueren derivar, hi ha una responsabilitat política que alcaldes i regidors del PP no poden eludir”, explica Nomdedéu.

Segons el portaveu de Compromís en la Diputació, l’escrit del jutjat posa en dubte tot un sistema de “suposat clientelisme polític i opac que, amb l’excusa de la finalitat social dels festejos taurins, servia per a teixir una xarxa de suposats favors polítics”.

Nomdedéu afig que “el bast intent d’alguns responsables del PP de derivar la responsabilitat sobre els funcionaris és un error, perquè són els polítics els que decidien d’on eixia els diners per a pagar les entrades i són també els mandataris del PP els que, segons criteris encara per aclarir, repartien les entrades entre els que ells consideraven”.