Bota al contingut principal

En l’actualitat hi ha 1.373 cans registrats amb microxip

Hui a les 12 del migdia, el consistori d’Almussafes inaugurarà oficialment la primera de les sis zones destinades a la solta, esplai i joc de gossos en el nucli urbà. L’ajuntament ha treballat durant els últims sis mesos en el desenrotllament d’este projecte, en el que també ha col·laborat l’associació Dignitat Animal, i que ha suposat la firma d’acords amb els propietaris de les sis parcel·les que ja han sigut cedides per a la seua conversió en zones d’escampament caní. Els 1.373 cans censats en la localitat en estos moments podran disfrutar de 20.000 metres quadrats reservats específicament per a ells, en els que l’ajuntament instal·larà papereres per a la recollida de les deposicions i bancs per al descans dels seus amos, entre altres elements.

El consistori d’Almussafes sorprén de nou amb una iniciativa pionera, tan sols habitual en grans ciutats i capitals de província, com és l’habilitació d’extenses àrees municipals fitades dins del nucli urbà, algunes d’elles tancades, reservades específicament per a l’escampament dels cans de la localitat en les màximes condicions de seguretat.

Un solar d’aproximadament 1.000 metres quadrats, emplaçat entre els carrers El Cano, Pintor Sorolla i Sueca, ha sigut adaptat per l’ajuntament com l’espai més idoni per a posar en funcionament este projecte de caràcter municipal, que ha comptat amb la col·laboració de l’associació d’Almussafes Dignitat Animal. De fet, a les 12 hores de dissabte que ve, l’alcalde, Albert Girona, serà l’encarregat d’inaugurar oficialment esta primera zona preparada per al gaudi en llibertat dels cans, acte que comptarà amb la presència de nombrosos integrants de l’entitat col·laboradora, que aprofitaran per a instal·lar una taula informativa. Als propietaris de mascotes assistents a l’acte se’ls farà entrega d’una original caixa que permet la col·locació de bosses de plàstic per a les deposicions de les mascotes.

Esta primera zona de solta ha sigut adaptada per a este servici, ja que l’ajuntament s’ha encarregat de la seua neteja, tanca, senyalització, adaptació dels seus dos accessos, així com de la instal·lació de papereres i utensilis d’arreplega i neteja de les deposicions, i de bancs per als cuidadors dels cans que utilitzen este espai.

Durant els pròxims mesos, es procedirà a l’obertura d’altres àrees, distribuïdes equitativament per tot el nucli urbà, amb l’acord previ del consistori municipal amb els propietaris dels solars per a la seua cessió a l’ús citat. En total, l’ajuntament habilitarà entorn de 20.000 metres quadrats en els que estarà permés el passeig i, en alguns casos, la solta de gossos. Concretament les zones triades s’ubiquen en els carrers Benifaió, 9 d’octubre, Sant Josep, Tarick l’Almanzafí i ronda Antonio Ludeña.

Amb esta mesura els responsables municipals pretenen complir amb els preceptes establits en la Llei sobre Protecció d’Animals de Companyia de la Generalitat Valenciana, que en l’article 12 establix que els ajuntaments hauran d’habilitar espais públics per al passeig i exercici físic de gossos, en els que estiguen lliures de lligams i fora d’habitacles. Precisament amb l’objectiu d’atendre el benestar d’una població canina que quasi aconseguix els 1.400 cans registrats amb micro xip, sense tindre xifrats els gossos sense censar, així com per a millorar la convivència ciutadana, al mateix temps que es faciliten solucions per a la neteja i higiene de les vies públiques i parcs, el consistori ha apostat per impulsar esta mesura.

“Enguany, a més de l’habilitació d’estos espais, potenciarem un altre tipus de propostes per a obtindre la màxima col·laboració dels propietaris dels cans quant a l’arreplega de les deposicions de les seues mascotes”, explica Girona. La instal·lació en els carrers de més papereres, algunes d’elles amb dispensadors de plàstic per a la recollida dels excrements, i l’adquisició d’una màquina, amb aigua a pressió i productes químics, que servix tant per a la neteja de les voreres, com per a l’eliminació de xiclets, excrements d’animals i la ja habitual olor de rovells dels gossos sobretot en els cantons de les vivendes, comportaran una millora substancial de la neteja dels espais públics.

Normes d’ús de les zones d’escampament caní

El consistori municipal i l’associació local Dignitat Animal han redactat una normativa d’aplicació en l’interior dels espais habilitats per a l’exercici físic i la circulació lliure dels animals. Entre altres indicacions, s’informa que el propietari o cuidador de la mascota es responsabilitza de l’obertura i tancament de les portes d’accés al recinte d’oci i es fa responsable del seu comportament (danys, perjuís i molèsties que este ocasione), d’acord amb el que establix l’article 1905 del Codi Civil.

A més, s’especifica que estos tenen l’obligació d’arreplegar i depositar els excrements de les seues mascotes en les papereres adaptades i que hauran de mantindre l’animal davall la seua vigilància i control mentres estes es troben soltes en les zones d’escampament.

Es demana, així mateix, als usuaris que en horari de nocturnitat, tracten d’evitar els lladrucs dels cans per a no generar molèsties en el veïnat, i, en el cas dels gossos de races catalogades com potencialment perilloses, s’exigix que vagen proveïts de boç.