Bota al contingut principal

Pedreguer ja fa mesos que acompleix la llei de morositat, pagant els seus proveïdors en menys de 30 dies. També aprova amb nota el pla d’ajust des que es va aprovar per acollir-se al pla de pagament a proveïdors. No sols això, sinó que, a més, Pedreguer acaba l’any 2013 amb un superàvit de vora 1.700.000 €.

A pesar de tot això, i segons indica el Regidor d’Hisenda, Sergi Ferrús, “es produeix la paradoxa de que no podem invertir eixe superàvit en millorar la qualitat de vida dels nostres ciutadans. Efectivament, gràcies a les lleis aprovades per les administracions supramunicipals, govern espanyol i autonòmic, i gràcies a la modificació de la Constitució, amb l’acord entre els partits majoritaris per tal que els bancs cobren abans que ningú més, fins que no s’amortitze el préstec per pagar als proveïdors el deute que va acumular l’anterior govern del PP, no es pot destinar res a altres inversions”.

Eixe préstec pujava a 1.300.000 €. Però es produeix la circumstància de que el Consell acumula un deute amb Pedreguer de vora 900.000 € de subvencions que, en alguns casos, daten de 2011. Eixes despeses, per tant, han hagut d’anar pagant-se amb fons propis de l’Ajuntament, que, d’eixa manera es queden curts per poder destinar a inversions municipals.

“Un exemple són els més de 400.000 € que la Conselleria d’Ocupació ha concedit a Pedreguer per portar endavant el Taller Ocupació “Verd i Pedra”: aquest taller va començar el passat desembre, però de la Conselleria encara no ha arribat ni un cèntim: les persones que estan treballant-hi estan cobrant els seus jornals, perquè l’Ajuntament disposa de liquiditat pròpia per anar fent-hi front”, diu Ferrús.

“Però això porta com a contrapartida el fet que Pedreguer, tot i haver fet els seus deures i tindre un superàvit important, no el pot emprar per amortitzar el préstec per pagar proveïdors ni per fer altres inversions, perquè altres administracions han fet una gestió econòmica pèssima i no paga els seus deutes, havent de fer front Pedreguer a despeses que no li pertocarien”.

Des de fonts del departament econòmic de Pedreguer comenten que, si el Consell estiguera al dia amb el municipi, es podria fer front inclús a la construcció del pavelló cobert, per al que, recorden, hi ha concedida una subvenció de 1.300.000 € de l’anomenat Pla Confiança. Però vista la poca confiança que genera el Consell en els seus pagaments, no es pot tirar endavant per la possibilitat certa d’haver d’aturar les obres per falta de pagament (“per no donar”, diu Ferrús, “no ens han remès, tot i haver-lo demanat, el document comptable on ha de figurar la despesa del pavelló”).