Bota al contingut principal

El passat mes d’abril un informe emés per Save the Children situava l’Estat espanyol com el segon país europeu on menys capacitat institucional hi ha per reduir la pobresa infantil mitjançant les ajudes socials. Aquest informe ve a corroborar el que diu Càritas en l’àmbit estatal, quan parla que Espanya té un alt índex de xiquets i xiquetes sense recursos econòmics. A Vila-real, estimen que, dels 51.000 habitants de la ciutat, 10.000 són menors, i durant l’any 2013 els Serveis Socials municipals registraren, només des de l’equip base d’educadors, 171 atencions a famílies amb menors, una xifra més que preocupant.

Per aquest motiu, els Serveis Socials a Vila-real destinaran a partir del proper mes de juny, i coincidint amb l’inici de les vacances escolars, un nou recurs important a l’hora de lluitar contra la pobresa infantil que detectarà i ajudarà als i les menors en exclusió social de la ciutat i les seues famílies.

Així, l’àrea es reforça amb un nou Programa de Seguiment i Ajuda per als menors i famílies en exclusió social mitjançant la contractació d’un equip multidisciplinari que completarà i incrementarà la tasca que fan des de Serveis Socials. Al mateix temps, possibilitarà un seguiment i suport exhaustiu a les famílies amb menors que passen per greus dificultats econòmiques i socials a Vila-real.

D’aquesta manera, a partir de juny, hi haurà operatiu aquest nou servei que vetlarà pel benestar dels menors en exclusió a Vila-real, oferint suport socioeducatiu, gestionant recursos en aquestes famílies, aportant valoracions psicològiques i terapèutiques, i que suplementarà serveis amb tot un seguit d’activitats orientades a evitar la carestia social i econòmica de les famílies.

Aquest nou programa, orientat específicament als menors, farà efectiva la seua tasca preferentment durant les vesprades, per poder arribar així a una major aproximació a les famílies i fora de l’horari habitual del Centre Social, de manera que puguen cobrir millor les urgències i necessitats de les famílies acollides en aquest programa. Òbviament, el nou servei es prestarà en coordinació amb l’equip base de Serveis Socials i pretén ser una eina eficaç de lluita contra l’exclusió social de menors i les seues famílies a Vila-real.

“Davant les xifres d’atencions prestades i l’increment de la crisi, que afecta també als més menuts de les cases, des de Serveis Socials hem actuat amb diligència per tal de crear i reforçar nous serveis que redunden en el benestar físic i emocional dels xiquets i xiquetes que ho estan passant magre. Els menors són la nostra prioritat a l’hora d’actuar i destinar recursos”, ha manifestat Mònica Alvaro, Regidora de Compromís de la localitat.

“Aquest nou servei per a famílies amb xiquets, unit al Programa d’Alimentació Necessària, en col·laboració amb les entitats socials de la ciutat, més l’Aplec d’Estiu amb menjador per a les famílies que ho necessiten, així com les subvencions al material infantil i les noves subvencions que s’estan ultimant per als bancs de llibres, més un important increment de les beques de menjador municipals, vénen a ser eines claus que hem creat o incrementat durant aquesta legislatura per a fer front a la pobresa infantil a Vila-real, i no dubtarem a l’hora de crear o implantar nous serveis per pal·liar la carestia que pateixen moltes famílies amb menors. La nostra màxima és la de Rescatar Persones, i sota aquest objectiu destinarem els recursos econòmics que siguen menesters a l’hora d’aconseguir el benestar de les persones”, conclou Mònica Alvaro.