Anar directament a les notícies

Compromís porta al Ple de la Diputació una moció perquè les normes de Castelló siguen BIC inmaterial

Publicat el en Governs amb Compromís

El portaveu de Compromís en la Diputació de Castelló, Enric Nomdedéu, ha anunciat hui que presentarà en el pròxim ple de la Diputació presentarà una moció per a reclamar la declaració de Bé d’Interés Cultural per Les Normes de Castelló. Nomdedéu realitza este anunci “després que el president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, mostre el seu suport a la labor lingüística i cultural realitzada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, en contra del criteri del Consell i, especialment de la Conselleria de Governació, el titular de la qual va manifestar recentment que l’AVL havia deixat de defendre la nostra llengua”.
Segons Nomdedéu, “la postura de Moliner, qui ara destaca la tasca de l’AVL en defensa del valencià, contrasta notablement amb la postura del Consell, qui en l’esborrany de la seua Llei de Símbols ha exclòs a l’AVL”.
Davant d’esta circumstància, i atés que l’AVL es considera “garant de Les Normes de Castelló” en la seua “crida perquè el patrimoni lingüístic i cultural col•lectiu siga respectat i promogut”, Nomdedéu considera que “la Diputació de Castelló ha de fer un pas més i posar en valor els Normes de Castelló”.
En este sentit, Nomdedéu recorda que, a proposta de Compromís, l’Ajuntament de Castelló, presidit per Alberto Fabra, ja va acordar en 2010 i per unanimitat sol•licitar el reconeixement de BIC en la categoria de Béns Immaterials per a Les Normes de Castelló. De fet, la dita sol•licitud, remesa a la Conselleria de Cultura, va aconseguir en pocs mesos els dos informes favorables necessaris perquè s’autoritzara. No obstant això, passats quatre anys, “el PP ha congelat la declaració de BIC de Les Normes de Castelló, un fita cultural per a Castelló i per a tot el País Valencià, sobre el qual es va fonamentar la normalització i la normativització de la nostra llengua”.
Per este motiu, per la importància dels Normes i pel suport manifestat per Moliner a l’AVL, el portaveu de Compromís considera que “és el moment que la Diputació done suport a la declaració de BIC d’un element identitari de primera magnitud com Els Normes. Per això presentarem esta moció perquè es debata en el ple d’este mes i esperem que, per coherència amb el que manifesta hui en el comunicat, el grup Popular en la Diputació li done el seu suport i aconseguim un acord unitari i unànime”.