Bota al contingut principal

Nomdedéu recorda que les Normes compta amb tots els informes per a ser BIC però “el Consell ho ha bloquejat quatre anys”
El portaveu de Compromís espera que, després de l’acord de Diputació, el Consell es decidisca a concedir a les Normes el reconeixement que es mereix
El portaveu de Compromís en la Diputació de Castelló, Enric Nomdedéu, s’ha mostrat hui “molt satisfet” després d’aconseguir que la comissió de Cultura de la Diputació de Castelló haja aprovat per unanimitat la moció de Compromís en què reclama la declaració de Bé d’Interés Cultural de Les Normes de Castelló. Nomdedéu va formalitzar esta moció  “després que el president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, mostrara el seu suport fa dos setmanes a la labor lingüística i cultural realitzada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, en contra del criteri del Consell i, especialment de la conselleria de Governació, el de la qual titular va manifestar recentment que l’AVL havia deixat de defendre la nostra llengua”.
Segons Nomdedéu, “la postura de Moliner, qui ara destaca la labor de l’AVL en defensa del valencià, contrasta notablement amb la postura del Consell, qui en l’esborrany de la seua Llei de Símbols ha exclòs a l’AVL”.
Davant d’esta circumstància, i atés que l’AVL es considera “garant de les Normes de Castelló” en la seua “crida pel patrimoni lingüístic i cultural col•lectiu siga respectat i promogut”, Nomdedéu considerava que “la Diputació de Castelló havia de fer un pas més i posar en valor els Normes de Castelló”. Per este motiu, va elevar una proposta de moció que, després del vistiplau de Cultura, es ratificarà per unanimitat en el ple de dimarts que ve.
En este sentit, Nomdedéu recorda que, a proposta de Compromís, l’Ajuntament de Castelló, presidit per Alberto Fabra, ja va acordar en 2010 i per unanimitat sol•licitar el reconeixement de BIC en la categoria de Béns Immaterials per les Normes de Castelló. De fet, la dita sol•licitud, remesa a la Conselleria de Cultura, va aconseguir en pocs mesos els dos informes favorables necessaris perquè s’autoritzara. No obstant això, passats quatre anys, “el PP ha congelat la declaració de BIC de les Normes de Castelló, un fita cultural per a Castelló i per a tot el País Valencià, sobre el qual es va fonamentar la normalització i la normativització de la nostra llengua”.
Per este motiu, per la importància de les Normes i pel suport manifestat per Moliner a l’AVL, el portaveu de Compromís considera “molt positiu que s’aprove esta moció, ja que les Normes són un element identitari de primera magnitud com les Normes”.