Bota al contingut principal

La Regidoria de Serveis Socials encapçalada per l’edil de Compromís, Mònica Alvaro va habilitar l’any 2013 l’oficina de mediació i assessorament per a persones en risc de perdre el seu habitatge. Des de la seua obertura a la ciutadania aquesta oficina ha assistit a més de 350 persones.

 

Pel que fa l’exercici passat del 2014, 164 usuaris d’aquest servei s’han pogut beneficiar de l’assessorament gratuït que proporciona aquesta oficina. El servei d’assessorament jurídic, de caràcter gratuït, es presta dos dies a la setmana al Centre Social, gràcies al conveni signat amb el Col•legi d’Advocats de Castelló que, a causa de la demanda, ha duplicat l’horari d’atenció.

 

Amb aquest servei té com a finalitat assessorar i ajudar les persones en risc de perdre la seua habitatge habitual. Segons explica la regidora de Compromís, Mònica Àlvaro “En principi, només es prestava una vegada a la setmana, però quan vam veure la demanda que hi havia i la necessitat d’augmentar la prestació per a poder atendre-la, vam iniciar converses amb la Diputació, que finalment sufraga el cost d’un segon dia d’atenció a les persones en risc de perdre el seu habitatge sense augment del cost per a l’Ajuntament de Vila-real”.

 

L’exercici del 2014 en l’oficina en 12 ocasions s’han portat a terme els tràmits perquè els usuaris, ja en via judicial, obtingueren una defensa gratuïta; en 27 casos s’ha resolt el conflicte amb el banc mitjançant un acord profitós per al propietari; en 23 expedients s’ha aconseguit un refinançament del deute i “afortunadament” només vuit casos s’han resolt mitjançant dació en pagament. També durant el 2014, les consultes majoritàries han estat per obtenir informació sobre mesures hipotecàries i clàusules sòl (34 atencions) i solament en dos casos no s’ha arribat a cap acord satisfactori. Actualment, hi ha 52 expedients en tràmit.

 

El servei d’assessorament jurídic per a persones en risc de perdre el seu habitatge habitual “s’ha convertit al llarg del mandat municipal en una eina de batalla contra els desnonaments i en una mostra palesa de vocació de servei a la ciutadania”, assenyala Àlvaro. ” A Vila-real, a més de ser pioners en la introducció del servei i ser referent comarcal, som també el servei que més atencions presta dels quatre municipis que tenen signat un conveni semblant, només superats en una vintena d’atencions per Castelló ciutat”.