Bota al contingut principal

La nova xarxa de la Generalitat d’atenció a les víctimes de gènere tindrà un “caràcter universal”, segons ha explicat el secretari autonòmic d’Inclusió i de l’Agència Valenciana de la Igualtat, Alberto Ibáñez, qui ha precisat que la normativa que regula ara mateix aquests recursos estableix que únicament poden sol·licitar-les dones que residisquen al territori valencià.

Ibáñez s’ha reunit avui amb responsables dels centres destinats a aquestes dones, així com amb les entitats que van presentar al·legacions al reglament que regula aquesta nova xarxa de recursos específics, que permetrà ampliar les places residencials per a les víctimes de violència masclista, passant de les 98 actuals a les 222.

El secretari autonòmic ha destacat que en la mateixa línia que el Consell del Botànic ha garantit que totes les persones que viuen al territori valencià tinguen dret a una sanitat universal, la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha volgut assegurar que aquesta xarxa siga accessible a totes les dones, independentment de la seua situació.

Així mateix, ha assenyalat que aquesta es guiarà pels principis d'”inclusió activa”, de manera que seran les mateixes dones les que construiran el seu itinerari “gestionant els seus temps”, en la mateixa línia que s’està fent amb altres iniciatives de la Conselleria com el Housing First o el reconeixement de la renda garantida de ciutadania com un dret subjectiu, independent d’itineraris laborals o socials.

Segons la seua opinió, cal que aquestes dones senten que tenen reconegut el dret a un habitatge, sense que hi haja una vinculació entre aquest i els itineraris d’inserció laboral, “que han de plantejar-se com un dret, però no com una imposició”.

Ibáñez també ha volgut ressaltar que la nova xarxa també incorporarà una línia d’atenció a la infància, amb figures especialitzades com els psicòlegs i els educadors infantils.

Així, la nova xarxa també incrementarà les figures professionals que atenen aquestes dones i als seus fills i filles, així com la reducció de la ràtio fins a un màxim de 20 places en els centres de recuperació integral o l’ampliació de l’estada en aquestes instal·lacions, passant de mig any a un any sencer.

Aquesta xarxa suposa “un compromís que avança cap el públic” per acabar amb la violència masclista, que durant l’any va portar a 12.696 dones a denunciar i a la tramitació de 2.378 ordres de protecció.

A més de l’augment de places residencials es generarà una xarxa d’habitatges tutelats, on les dones podran estar fins a un període de dos anys acompanyades per equips multidisciplinaris, i es posaran en marxa una sèrie de mesures per afavorir l’emancipació i autonomia d’aquestes dones, treballant així per acabar amb “centres massificats” com els que mantenia l’antic govern.

Entre les novetats de la xarxa, hi ha la possibilitat d’incrementar el temps d’estada d’un a tres anys en centres i habitatges, a més de reconèixer “una nova tipologia com són els habitatges supervisada amb l’homologació i el certificat de qualitat” i construir un centre d’emergència per cada demarcació.