Bota al contingut principal

El secretari autonòmic de la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Josep Vicent Boira, ha lamentat que el Ministeri de Foment “ha perdut una oportunitat única de defensar davant Europa els projectes necessaris per al pas del Corredor Mediterrani per València”.

“La sessió del VIII Fòrum Europeu del Corredor Mediterrani era el marc perfecte per a demostrar el suport del Govern central a les infraestructures necessàries per al pas del corredor per la ciutat de València, però, la representant del ministeri ha preferit no fer cap al·lusió directa en la seua intervenció”, ha indicat Boira.

Així s’ha manifestat Boira després de finalitzar el VIII Fòrum Europeu del Corredor Mediterrani que s’ha celebrat a Brussel·les. Per al secretari autonòmic, el Ministeri de Foment ha comès un “greu error” en no defensar “de forma pública, clara i expressa l’operació de remodelació de la xarxa ferroviària de València i l’anàlisi i consideracions relacionades amb el trànsit metropolità i urbà en l’àrea de les àrees metropolitanes “i l’ha qualificat de “decebedor”.

La Generalitat ja va defensar dilluns i ho ha tornat a reiterar que és “imprescindible” que la reordenació ferroviària de la ciutat de València -que va quedar establerta mitjançant acord signat entre totes les administracions en 2003- figure en la llista de projectes del Corredor Mediterrani i en concret en l’apartat de nodes urbans”.

“El ministeri només havia de donar suport a aquest document que ells mateixos havien signat i elevar-lo al plenari europeu, però, ha preferit guardar silenci sobre això”, ha indicat Boira.

Workshop de nodes urbans a València

Durant la seua intervenció, el secretari autonòmic ha plantejat que es realitze una sessió específica o workshop europeu sobre xarxes de transport i nodes urbans a la ciutat València, un oferiment que Europa ha acollit amb bona predisposició i que s’estudiarà des de l’oficina europea.

En aquest sentit, Boira ha explicat que la Generalitat vol fer “visible” els problemes que tenim en ciutats com València o Alacant i, de fet, ha alertat del “cas clar de coll d’ampolla (bottleneck) que suposa València” i, per això, és “crucial” per al futur del Corredor Mediterrani “l’articulació d’una nova xarxa ferroviària que permeta una connexió adequada a les diferents direccions tant de transport de rodalies, llargues i mitja distàncies i mercaderies”.

El secretari autonòmic ha recordat que “l’acord signat el 2003 amb el govern central d’Espanya preveia una reordenació completa de la xarxa general, però també de la xarxa de transport urbà i metropolità de la ciutat i de la seua àrea, que arriba gairebé als dos milions de persones”.