Bota al contingut principal

La Generalitat ha desemborsat gairebé 12.000 milions d’euros de Tresoreria durant els primers nou mesos de l’any, segons les xifres oficials registrades a la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic. Desglossat per partides, cal destacar els gairebé 2.500 milions de pagaments en l’àrea de Sanitat Universal i Salut Pública, que inclou el pagament de 977 milions de la recepta farmacèutica; les factures d’hospitals per valor de 705 milions; i altres pagaments comptabilitzats per la Conselleria de Sanitat per 753 milions.

Per a la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, “al Consell fem els deures. Perseguim el frau, optimitzem la recaptació dels impostos propis i reclamem un millor finançament, però, al mateix temps, gestionem de manera eficient els recursos de què disposem. Prioritzem les polítiques socials i la despesa en Sanitat i en Educació, perquè són l’objectiu que s’ha marcat el Consell nascut del Pacte del Botànic. Som un govern que treballa per a les persones”.

Els pagaments de Tresoreria també han suposat un desemborsament de més de 920 milions en Educació i Cultura, dels quals 590 són pagaments a les universitats públiques valencianes. La resta ha anat destinat a pagaments de funcionament ordinari de col·legis, menjador, transport escolar i altres despeses corrents i d’inversió.

A la partida destinada a Educació cal destacar que, al mes de setembre, s’han destinat als bancs de llibres del programa XarxaLlibres més de 13 milions d’euros. (9,3 milions per als bancs de llibres de Primària i 3,7 milions per als de Secundària).

A les àrees dependents de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, fins a setembre, s’han desemborsat més de 435 milions, que inclouen pagaments a la dependència o la renda garantida, a més de les partides destinades als Serveis Socials, Inclusió Social, entre d’altres. Només al setembre, Tresoreria ha pagat 19,2 milions d’euros en nòmines per atendre la Dependència i 145.928 euros per al pagament de la renda garantida.

23 milions per a advocats i procuradors del torn d’ofici

Recpecte al pagament d’advocats i procuradors del torn d’ofici, el Consell ha abonat puntualment per tercer trimestre consecutiu els seus honoraris. En el que va d’any, la Generalitat ha pagat als consells d’aquests col·legis professionals més de 23 milions d’euros. Només durant l’últim trimestre es van transferir 6.410.000 al Consell de Col·legis d’Advocats i més d’un milió per a l’organisme que agrupa els col·legis de procuradors.

Per a Clara Ferrando, “el pagament als advocats i procuradors d’ofici suposa reconèixer la seua tasca i fer justícia amb un col·lectiu molt maltractat durant l’última legislatura. L’atenció legal dels valencians i les valencianes més desfavorides està a les mans. Es tracta d’ un servei públic que cal dignificar”.

A aquestes xifres cal afegir altres més de 4.500 milions satisfets en pagaments de caràcter ordinari, com els destinats a cobrir les nòmines (2.776.000), pagaments a assegurances socials (777 milions) o l’IRPF (més d’un milió d’euros).

A més, s’han donat noves ordres de confirming (que inclouen despeses corrents i d’inversió) i subvencions de tots els pagaments comptabilitzats fins al setembre, per als proveïdors que s’han acollit a aquest sistema de pagament.