Bota al contingut principal

El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha assenyalat que des del Consell “anem a continuar reivindicant la competència de la Generalitat per a recuperar i aplicar el dret civil propi com una continuació de la tradició jurídica històrica del nostre poble”. Per a això, ha apostat per una reforma de la Constitució “per a blindar un dels pilars centrals del nostre autogovern”.

En aquest sentit, Alcaraz s’ha referit a les sentències del Tribunal Constitucional que “ens han negat la capacitat d’actualitzar el nostre dret en matèries tan importants per a la vida quotidiana, com és el cas de la llei d’unions de fet o el règim econòmic matrimonial valencià”. El conseller ha indicat que devem ser capaços de veure les sentències “més com un repte que com una oportunitat perduda, un desafiament que ens obliga a actuar amb més força i amb més intel·ligència”.

Per al conseller “existeix una postura clara i rotunda en el si del Consell en favor que els valencians i valencianes puguen exercir el dret històric foral, ens sobren raons i ens espenta l’anhel inequívoc d’una societat que, a través de les diverses associacions i de la totalitat de les seues institucions, continua reclamant que es corregisca aquesta anomalia històrica”.

El conseller ha indicat que des del Consell “continuarem treballant, desenvolupant fórmules i explorant totes les vies que tenim per a reivindicar el que pensem que és el nostre dret estatutari”. “Estic convençut -ha continuat el conseller- que més anem a fer efectiu el dret que empara la recuperació del Dret Civil Valencià, d’acord amb el nostre Estatut d’Autonomia i la voluntat democràtica expressada lliurement pels valencians”.

Finalment, ha volgut agrair al treball realitzat a professors universitaris, estudiosos i professionals del dret “tasca que està contribuint a trobar de nou el camí per a recompondre la il·lusió que ens mou a recuperar el nostre dret civil”.