Bota al contingut principal

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtico i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha reclamat al Govern central un major esforç en matèria d’energies renovables, eliminant traves a l’autoconsum i establint un marc regulador que afavorisca el seu ús, reforçant aquelles iniciatives que promoguen les comunitats autònomes. En este sentit, ha invitat a fer públic des del Ministeri d’Agricultura un missatge d’aposta ferma per les energies renovables, com una mesura fonamental en el procés d’adaptació i mitigació davant del calfament global.

Elena Cebrián ha assistit al Consell Consultiu de Política Mediambiental per a Assumptes Comunitaris, en el que s’ha tractat la proposta de reglament del Parlament Europeu i del Consell sobre les reduccions anuals vinculants de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle per part dels Estats membres de 2021 a 2030, a fi de complir amb els compromisos contrets en el marc de l’Acord de París.

En el marc de la posició comuna presentada per les comunitats autònomes, Cebrián ha recordat que el Govern valencià compartix plenament els compromisos d’Acord de París, però veu amb preocupació que Espanya figure entre els països de la UE amb pitjors resultats en matèria d’emissions de GEI. Esta posició té a veure amb l’increment de l’ús de combustibles fòssils per a la generació d’electricitat (molt especialment de carbó) i pel fre a la instal·lació d’energies renovables.

En este sentit, un dels aspectes més negatius per al desenrotllament de les energies netes ha sigut el denominat “impost al sol” establit pel Govern en 2015, que penalitza l’autoconsum elèctric de les llars i les empreses i que es va sumar als retalls de cosines a instal·lacions fotovoltaiques que ja estaven construïdes.

La consellera recorda que, entre els objectius de la política energètica de la Generalitat, està el desenrotllament de les instal·lacions d’autoconsum d’energia elèctrica. Per a compensar en la mesura que siga possible les traves del Govern central, el Govern valencià ha proposat una nova deducció per al foment de l’autoconsum energètic, pel que els contribuents que aposten per implantar energies renovables en els seus llars podrien deduir-se fins al 20% de la inversió.