Bota al contingut principal

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha manifestat durant la inauguració del VI International Symposium on Persimmon que “la investigació pública, junt amb la promoció i la col·laboració amb el sector privat, han sigut les claus de l’èxit internacional del caqui valencià”, pel que el Govern valencià està decidit “a continuar donant el seu suport al producte, per a la seua investigació i innovació, a pesar de la situació d’infrafinançament que travessa la Generalitat”.

Rere països punters en la producció de caqui com Tailàndia, Corea, Austràlia, Itàlia i Xina, València acull la sexta edició d’este Symposium, en l’organització de la qual participa la Generalitat a través de l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA).

El congrés ha comptat des de la seua jornada inaugural amb una gran presència internacional, amb científics de tots els països on el caqui és un cultiu important: Japó, Sud-àfrica, Estats Units o Israel, a més dels ja anomenats. L’Estat espanyol se situa com el quart major productor de caqui, després de Xina, Corea i Japó, i és ja el país amb major quota exportadora. En estes exportacions té un gran pes la varietat Roig Brillant, amb denominació d’origen Kaki Ribera del Xúquer, la producció de la qual es concentra en un 90% en el territori valencià. La investigació va permetre el desenvolupament del cultiu i la comercialització d’esta nova varietat, davall el nom de caqui Persimon. Tal com ha apuntat Cebrián, l’augment de la producció presenta nous reptes per als investigadors, com la protecció contra plagues o els programes de millora post-collita.

A tot això, ha recordat la consellera, cal afegir-li el context de canvi climàtic en què ens trobem, amb menys pluges i amb temperatures més altes en la regió mediterrània. Congressos com l’Internacional Symposium on Persimmon “han de ser espais de debat entre científics, agricultors i empreses, com a part d’un sistema d’investigació i innovació agrícola en la història del qual trobem molts èxits com el del caqui, que han ajudat a portar aliments i oportunitats a moltes persones i, en definitiva, a fer del món un lloc millor en què viure”.