Bota al contingut principal

“Tenim clar que la dessalació i la reutilització, junt amb la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic, formen part del mateix ventall de solucions sobre les quals un govern responsable ha de treballar, com així estem fent des del Consell”. En estos termes s’ha expressat la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, en inaugurar l’XI Congrés Internacional de l’Asociación Española de Desalación y Reutilización (ADEyR). Per primera vegada, AEDyR celebra el seu congrés a València.

Cebrián ha destacat el potencial del binomi aigua-energia en l’eix de la lluita contra el canvi climàtic. “És el cost, associat a l’ús de l’energia necessària per a dessalar l’aigua, el que encara fa que esta tecnologia no estiga prou implantada”, ha apuntat. Però “l’arquitectura dels processos, l’ús de noves membranes i equips més eficients, junt amb el paper que poden aportar les fonts d’energia renovables, auguren un futur prometedor a esta tecnologia en els pròxims anys”.

Per a la consellera “no és casualitat” que València estiga albergant estes últimes setmanes diversos esdeveniments rellevants relacionats amb l’aigua, com el de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua o la Comissió InterIntermediterranea (CIM) de la Conferència de regions Perifèriques Marítimes. “Alguna cosa està canviant a València també en relació amb les polítiques d’aigües, tan manipulades i utilitzades en el passat i tan necessitades de racionalitat, sensibilitat, diàleg, coneixement i mirada llarga”. Per això, ha afegit, “hem començat canviant el discurs i vorellant enfrontaments”.

Atés que “l’escenari futur que ens mostren els especialistes és alarmant, especialment en l’àrea mediterrània”, cal estar “preparats i adaptar-se a esta nova realitat”. La “més que necessària” eficiència en l’ús dels recursos, estalvi amb la modernització dels sistemes de regadiu i millora del rendiment de les infraestructures d’abastiment urbà, “no serà prou per a evitar l’escassetat que ja es manifesten en les conques hidrològiques de la zona sud-est de la península”.

En este context, “els recursos no convencionals, la reutilització de les aigües residuals convenientment depurades i l’ús de l’aigua dessalada de mar són -ha afirmat la titular d’Agricultura i Medi Ambient- ferramentes claus per a quadrar els comptes hídrics”. El seu millor aprofitament pot contribuir de manera destacada, ha afegit, “a aconseguir la sostenibilitat i suplir els minvants recursos naturals”.