Bota al contingut principal

El secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, ha destacat en la localitat castellonenca d’Alcúdia de Veo, on s’ha reunit la Taula de Concertació Post-incendi forestal d’Artana, que “per primera vegada en la Història s’ha constituït un mecanisme d’aquesta índole després d’un gran incendi forestal a la província de Castelló “.

“El nostre compromís després del dramàtic incendi de finals de juliol passat -ha destacat- va ser que totes les parts implicades pogueran participar activament en la recuperació de la zona cremada. I hem constituït aquesta taula per complir amb aquest compromís, per treballar colze a colze amb la Diputació de Castelló, amb els ajuntaments d’Alcúdia de Veo, Artana, Eslida i Tales, amb els responsables del parc natural, amb les organitzacions veïnals i amb els col·lectius ciutadans.

L’objectiu és restaurar la zona afectada per l’incendi i, si és possible, entre tots evitar que alguna cosa així torne a repetir-se, establint les mesures que considerem necessàries en aquest sentit “, ha assenyalat Julià Álvaro.

Durant la reunió, a la qual han estat convocades més de 60 entitats de la zona afectada, s’ha donat a conèixer l’informe sobre l’impacte de les flames en l’incendi d’Artana elaborat pels tècnics de la Fundació CEAM (Centre d’Estudis Ambientals de la Mediterrània). Entre les seues propostes, es recomana, en futures tasques de repoblació, “promoure boscos mixtes mitjançant la introducció de l’alzina surera”, espècie amb escassa presència a la zona cremada. També es planteja la constitució d’un grup de treball específic amb participació dels propietaris, per abordar les prioritats i la delimitació de zones de conservació, i s’adverteix que els objectius de restauració post-incendi han de ser compatibles amb el PORN i el PRUG del Parc Natural de la Serra d’Espadà.

L’informe considera que “a mig termini, s’espera que la vegetació abast una composició i estructura similar a la situació prèvia a l’incendi”, i també apunta que “en la prospecció de camp realitzada amb posterioritat a les primeres pluges de setembre, excepte el rentat i moviment de cendres, no s’han observat problemes erosius significatius “.

Durant la reunió, a més de constituir-se la mesa de concertació i donar a conèixer l’informe de la Fundació CEAM, s’ha abordat també amb totes les parts implicades la metodologia de funcionament d’aquestes taules, així com la preparació i planificació de treballs.