Bota al contingut principal

L’Institut Valencià d’Acció Social (IVAS), adscrit a la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, està analitzant els suports que necessiten les persones encarregades de l’atenció i la cura dels seus familiars majors en situació de dependència o amb diversitat funcional en el seu entorn més proper.

Aquests treballs, emmarcats en el projecte europeu TRIADE de la convocatòria ERASMUS + en què participa l’IVAS al costat d’altres entitats socials de la Unió Europea, estan desenvolupats per un grup local d’experts en formació pertanyents a entitats proveïdores de serveis per a persones amb diversitat funcional o persones grans, ja Universitats i Instituts d’Educació Secundària Obligatòria, entre d’altres organismes.

L’IVAS compta amb dos grups específics, un a Elx i un altre a València, que es reuneixen periòdicament. Recentment han celebrat una nova jornada de treball per debatre, estudiar i determinar quins suports necessiten els cuidadors de persones grans dependents o amb diversitat funcional en el si familiar, amb l’objectiu fonamental de millorar la qualitat de vida tant del cuidador com de la persona atesa.

La cura que s’exerceix sobre les persones més properes, que s’anomena habitualment ‘cura informal’, juga un paper molt important en la nostra societat, ja que complementa les xarxes sociosanitàries de serveis i es constitueix, a més, com a eix de les polítiques socials de atenció a la gent gran en els països desenvolupats que tenen com a prioritat l’envelliment a casa.

Aquest projecte europeu, en el qual col·laboren entitats socials d’Espanya, Bèlgica, França, Holanda, Itàlia i Suècia, es constitueix amb la finalitat d’intercanviar coneixements, així com realitzar pràctiques formatives entre els professionals del sector de la Discapacitat dels països socis, que contribuïsquen a millorar la qualitat de vida de les persones grans amb algun tipus de diversitat funcional.

Per a això, preveu la creació de xarxes de treball entre els socis europeus i el personal especialitzat de l’IVAS, la recollida i l’anàlisi de diferents metodologies i l’elaboració de recomanacions que ajuden al personal dels recursos i serveis d’atenció a persones amb diversitat funcional a afrontar l’envelliment dels seus usuaris amb l’adquisició d’habilitats adaptades a les noves necessitats i amb la implantació dels suports que requerisquen aquestes persones.

L’Institut Valencià d’Acció Social recull en el seu full de ruta de 2016-2019, la implantació d’un nou model per a la diversitat funcional en els seus centres i serveis, que complisca amb les necessitats reals dels usuaris, els oferisca suports d’acord a les seues característiques i impulse l’autonomia i vida independent d’aquestes persones.