Bota al contingut principal

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha inaugurat la jornada ‘Projecte esportiu de centre. Centres Educatius Promotors de l’Activitat Física i l’Esport – CEPAFE’, en l’Escola de la Mar de Borriana.

Es tracta d’una jornada de formació dirigida a professors de centres escolars i organitzada conjuntament per la Direcció General d’Esport i la Direcció General de Política Educativa, en col·laboració amb Formació del Professorat.

“Les ganes de formar-se i de compartir experiències i bones pràctiques entorn del binomi esport i educació és un dels camps que l’educació valenciana ha d’aprofundir per a garantir la qualitat educativa valenciana. Espais de reflexió com aquests ens fan créixer a tots, i sobretot, beneficien els protagonistes de tot açò: l’alumnat”, ha explicat el conseller Marzà als docents assistents a la jornada i ha afegit:

“Tots els estudis ens alerten de l’increment del sedentarisme i obesitat en els xiquets i xiquetes en edat escolar, per això és tan necessària la formació en hàbits saludables, però també ho és l’educació en valors. Que la pràctica esportiva no siga concebuda únicament com a competició, sinó que promoga objectius formatius i de millora de la convivència, per tal de fomentar l’esperit de participació i respecte als companys i l’entorn. Hem d’ensenyar a cooperar, a col·laborar, a ajudar-nos, a teixir xarxes i a combatre les desigualtats, per això l’esport és una eina magnífica per a treballar en aquest sentit”, ha indicat.

Perquè un centre educatiu siga reconegut com a Centre Educatiu Promotor de l’Activitat Física i l’Esport (CEPAFE) ha de presentar un projecte esportiu, que estiga dins dels projectes educatius del centre i on, a més, estiguen implicades les AMPA (84% dels casos), els ajuntaments (74%), els clubs locals (88%) o empreses privades (40%). Per tant, des dels CEPAFE es treballa des de la transversalitat.

Cal recordar que hi ha un total de 147 CEPAFE al territori valencià, dels quals 52 pertanyen a les comarques d’Alacant, 23 a les de Castelló i 72 a les de València. A més, la conselleria ha destinat 200.000 euros per als CEPAFE sostinguts amb fons públics, un 90% més respecte a l’any anterior.

L’objectiu de la trobada a Borriana és explicar els programes que es realitzen des de la conselleria per a promocionar l’esport en edat escolar, per tal de fomentar l’educació en valors i hàbits de vida actius i saludables.

L’acte, que també es realitzarà el dimecres, 26 d’octubre, a Elx, ha comptat amb l’assistència de 150 centres educatius d’Educació Primària i Secundària promotors de l’activitat física i esportiva (CEPAFE), els representants dels quals han tingut l’oportunitat de tractar qüestions relacionades amb l’esport i l’educació i als quals el conseller ha agraït “la seua implicació personal en aquesta etapa de transformació”.

Per això, durant la jornada s’ha facilitat als assistents les eines per a poder desenvolupar projectes esportius en els centres com a part del projecte educatiu i poder ser reconeguts com a Centre Educatiu Promotor de l’Activitat Física i l’Esport- CEPAFE.

Des de Borriana, el regidor d’Esports, Vicent Granel, s’ha mostrat “molt satisfet de comprovar, tal com ha recordat el mateix conseller, que a la nostra ciutat ja tenim projectes i iniciatives com el Pla PATI o les mateixes Escoles de la Mar de la Generalitat, on es realitzen les jornades, que són l’exemple perfecte de les sinergies que poden crear-se entre la pràctica esportiva i el món de l’educació. Anar transmetent valors a través dels programes esportius que es realitzen als nostres centres educatius continua sent una prioritat per a Borriana, i per això, acollir les jornades reforça la nostra idea i el camí que hem de seguir en aquest aspecte”.