Bota al contingut principal

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha comparegut hui a les Corts per a respondre a una interpel·lació parlamentària sobre l’estat d’aplicació del Pla de Desenrotllament Rural i ha explicat que “les mesures ja convocades en 2016 i les previstes per al primer trimestre de 2017 suposen prop del 65% del total de la despesa pública del programa per als 5 anys de la seua aplicació”, per tant el PDR està en marxa i a bon ritme.

Cebrián ha recordat que “el Pla de Desenvolupament Rural està en marxa des de juliol de 2015” i que “ja ha sigut modificat per l’actual govern després d’un acord del comitè de seguiment el passat 18 d’octubre”. Un comitè que, ha afegit, “és necessari i preceptiu per a posar en marxa els programes de desenvolupament rural d’acord amb la normativa europea” i que “fou constituït formalment al novembre de 2015 i ja ha celebrat dues reunions”

La consellera ha volgut donar compte de les més de 30 actuacions distintes que contempla el PDR, organitzades en submesures i mesures des del punt de vista agrari, gestió forestal sostenible, medi ambient i de desenvolupament rural. La majoria d’elles ja tenen publicada la seua convocatòria i, en conjunt, suposen una despesa pública de més de 105 milions d’euros.

Dins d’aquestes mesures, Cebrián ha afirmat que s’ha donat prioritat a les següents:

– Ajuda a instal·lació de jóvens agricultors, en convocatòria anual amb 10 milions anuals disponibles, que portava diversos anys sense convocar-se.

– Ajuda de 25 milions d’euros (al juliol) a inversions per a millorar les condicions de transformació i comercialització de productes agrícoles, que tampoc s’havia convocat en els últims anys.

La selecció dels grups d’acció local (resolució de 14 d’octubre) per a les ajudes a estratègies de desenvolupament local participatiu LEADER, per 27 milions d’euros per a 9 grups.

També en 2016 s’estan abonant compromisos pendents del programa de desenvolupament rural anterior, que corresponen a les mesures de jubilació anticipada i de repoblament de terres agrícoles, per 4,2 milions d’euros.

A més, la consellera ha enunciat una sèrie d’actuacions que està previst convocar en l’últim trimestre d’enguany: ajudes per a inversions en explotacions agràries, ajudes a participació en règims de qualitat i activitats d’informació i promoció per grups de productors en el mercat interior i inversions en infraestructures públiques de regadiu, entre altres.