Bota al contingut principal

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha assenyalat que “els Pressupostos de la Generalitat per a 2017 comporten un augment important de les polítiques de generació econòmica i ocupació, però sense perdre la part social que continua sent el referent del Govern del Botànic”. Així s’ha manifestat la vicepresidenta en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Govern valencià en la qual, al costat del conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha adonat dels Pressupostos de la Generalitat per a 2017.

Oltra ha remarcat que “després dels primers Pressupostos que atenien les emergències socials, el pròxim exercici estarà centrat en el nou model productiu com una aposta decidida per a situar a la Comunitat Valenciana al capdavant del creixement econòmic, conscients que aquestes polítiques figuren com una forma més d’aconseguir la inclusió social”.

Referent a això, la vicepresidenta ha explicat que “l’any passat va ser l’any de l’emergència, de l’urgent, del que no podia esperar, d’atacar la misèria més miserable que ens havia deixat el Govern del Partit Popular. Aquest segon any mantenim el pols social, que és el que caracteritza a aquest Govern, però es fa un esforç molt important en les conselleries productives”.

Oltra ha indicat que “volem ara també centrar-nos en l’Eix 4 del Pacte del Botànic, un nou model productiu. Això genera riquesa, genera llocs de treball i genera redistribució de la riquesa. Per aqueix motiu, es reforcen les conselleries d’Economia Sostenible, Habitatge i Agricultura, sense sacrificar el pols social, doncs Sanitat, Educació i Igualtat segueixen sent les conselleries on es produeixen increments molt importants”.

La portaveu del Consell ha posat l’accent que l’eix quart de l’Acord del Botànic “se centra en el coneixement, el desenvolupament i la innovació, que s’articulen sobre uns principis de sostenibilitat social, ambiental, productiva i política i en la reconversió ecològica de l’economia amb un objectiu: la creació d’ocupació. Mitjançant aquestes polítiques de creixement sostenible, es garanteix el vertader objectiu d’aquest Govern, que no és un altre que rescatar i governar per a les persones”.

Pressupostos ajustats el Pacte del Botànic

Durant la seua intervenció, la vicepresidenta ha assenyalat els aspectes més importants dels Pressupostos de la Generalitat per a 2017, d’acord amb els compromisos del Pacte del Botànic. D’aquesta manera, en l’Eix 1, Rescatar persones, destaca l’increment del 101,4% de la partida destinada a finançar els serveis socials municipals per a millorar l’atenció a la dependència, que comptarà amb un pressupost de 52,1 milions d’euros.

A més, Oltra ha indicat que s’inclou la possibilitat d’aplicar crèdits ampliables a les ajudes de dependència, renda garantida, ajudes a les dones i prestacions per a menors.

Per primera vegada s’inclou una partida de 5,9 milions d’euros per a engegar la Llei de la Funció Social de l’Habitatge. Les ajudes a les dones víctimes de la violència de gènere augmenten un 20% pel que fa a 2016.

Quant a l’Eix 2, Transparència i regeneració democràtica, es reserva una dotació de 18,9 milions per a la millora de seus judicials, la qual cosa suposa un increment del 15,88% respecte a 2016. Augmenta també un 33,9% el programa de Transparència i Participació per a dotar-se d’instruments tècnics i elevar les ajudes a les entitats locals i ciutadanes.

El pressupost per a la cooperació al desenvolupament comptarà amb 3,8 milions. Açò mostra que continua el seu procés de recuperació, en passar del 0,02% en 2015 al 0,11% en 2017.

Respecte a l’Eix 3, Governar per a les persones, la vicepresidenta ha destacat que es “recupera el dret dels valencians i valencianes a gaudir d’un mitjà de comunicació audiovisual valencià amb la Corporació Valenciana de Mitjans de comunicació”. Té una dotació de 55 milions.

Les beques universitàries s’incrementen un 5,7%, amb una dotació de 22,1 milions; les ajudes per a fer front al copagament farmacèutic es reforcen un 14,5%, de 35 a 40 milions i la inversió en producció cultural comptarà amb un pressupost de 2,3 milions per a dinamitzar el sector valencià.

La inversió industrial augmenta un 42% i aconsegueix els 113 milions d’euros

Pel que fa a l’Eix 4, Nou model productiu, la inversió en la política industrial del Consell augmenta un 42% i aconsegueix els 113,1 milions d’euros, 33 milions més que en 2016.

Els fons per a recerca i desenvolupament tecnològic i innovació pugen un 13,9% i comptaran amb 33,8 milions per al pròxim any. La protecció al medi ambient es reforça amb un increment en la partida per a prevenció d’incendis forestals (18,6 milions).

També es potenciarà el treball d’autònoms i autònomes amb una línia d’ajudes, que veuran augmentada la seua partida prop del 55% fins a arribar als 1,7 milions d’euros.

Finalment, pel que fa a l’Eix 5, Finançament just i auditoria ciutadana, s’ha inclòs 1.325 milions d’euros en els pressupostos com a mesura per a pal·liar l’infrafinançament de la Comunitat Valenciana.