Bota al contingut principal

Les consultes ciutadanes a la Generalitat s’han incrementat un 10% fins al mes de novembre, en relació a les que es van realitzar entre gener i novembre de l’exercici anterior, fet que suposa que es van realitzar un total de 14.614.620 peticions d’informació a través dels diferents canals habilitats: servei d’atenció del telèfon 012, Internet i oficines presencials PROP.

La majoria es van realitzar a la Guia PROP a través d’Internet, amb un total de 12,4 milions de consultes, seguides del canal telefònic de la Generalitat 012, amb 1.219.364 sol·licituds d’informació, i de les oficines presencials PROP, que arriben gairebé un milió de consultes.

Aquestes dades reflecteixen una mitjana diària de 4.848 de persones ateses de manera presencial en el conjunt d’oficines PROP durant el període gener-setembre de 2016.

Les peticions d’informació més demandades són les relacionades amb el SERVEF, assistència tributària, programa Xarxa Llibres, ajudes al lloguer d’habitatge, sol·licitud de vacances socials, matrícula per a la realització de proves per a l’obtenció de certificats oficials administratius de coneixements de valencià, i ajudes destinades a afavorir l’accés al mercat de treball de col·lectius vulnerables, entre d’altres.

La Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, competent en la gestió dels PROP, ha apostat per potenciar aquests serveis d’atenció al ciutadà i està reforçant la xarxa d’oficines. En aquest sentit, es crearan quatre nous punts d’atenció a les localitats de Morella, Alcoi, Dénia i Llíria. Així mateix, es troba en tràmit d’obertura una nova oficina a la seu de la Conselleria de Transparència a l’edifici de ‘La Cigonya’ a València.

Aquestes noves cinc oficines PROP se sumen a les 24 que actualment estan en funcionament, i que eviten el desplaçament diari de milers de persones a les unitats administratives competents en els diferents tràmits que volen fer.

El conjunt d’oficines PROP constitueix una xarxa d’atenció presencial de la Generalitat distribuïda geogràficament per tot el territori per acostar i descentralitzar els serveis al ciutadà. Hi ha dos tipus d’oficines, les PROP de caràcter propi, en què només se situen unitats de la Generalitat i les PROP mixtes, compartides la Generalitat i una entitat local que presta serveis corresponents a les dues administracions.

De les 24 oficines obertes actualment, 6 es situen a la demarcació de Castelló, 11 a València i 7 a Alacant. Del total, 10 són pròpies i 14 mixtes.

Les oficines PROP permeten la gestió descentralitzada dels serveis administratius de la Generalitat, l’acostament territorial i la prestació d’un servei d’atenció, informació i tramitació unificat.

Millora dels serveis d’atenció ciutadana

La Conselleria de Transparència continua amb el procés de millora de la informació que ofereix al ciutadà a través dels diferents punts PROP (presencials i on line), en coordinació amb el telèfon 012 i el nou Portal de Transparència GvaOberta de la Generalitat.

En aquest sentit, s’està preparant una campanya informativa perquè els ciutadans coneguen millor les prestacions d’aquests serveis.

Els diferents serveis d’atenció al ciutadà tenen capacitat sobre més de 2.000 tràmits administratius i facilitar a més informació sobre ofertes i convocatòries d’ocupació pública de la Generalitat, de les administracions locals, les universitats valencianes, l’Administració de l’Estat, les altres comunitats autònomes i la Unió Europea.

Així mateix, en el cas dels PROP exerceixen també com registre oficial per a la presentació dels documents adreçats a la pròpia administració valenciana i les administracions de l’Estat i les entitats locals, a més de facilitar informació sobre la identificació i localització del personal al servei de la Generalitat.

Al costat de l’atenció presencial a les oficines Prop i al telèfon 012, el ciutadà pot obtenir més informació on line a:

http://www.gva.es/va/inicio/atencion_ciudadano/ac_consulta_012

http://www.gva.es/va/inicio/atencion_ciudadano/buscadores