Bota al contingut principal

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha expressat el seu suport a la declaració del corredor de cetacis del Mediterrani Occidental com ZEPIM (Zona d’Especial Protecció d’Importància per al Mediterrani). Així mateix, ha manifestat el suport de la conselleria a la declaració per llei del Mediterrani com a zona lliure de projectes d’exploració i explotació d’hidrocarburs.

Ambdós pronunciaments s’han produït en ocasió de la reunió que ha mantingut amb el conseller de medi ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears, Vicenç Vidal, i amb el coordinador del Secretariat Tècnic de l’Aliança Mar Blava, Carlos Bravo, artífexs d’esta iniciativa. En la reunió ha participat, així mateix, el secretari autonòmic de medi ambient, Julià Álvaro.

Elena Cebrián ha destacat la col·laboració entre ambdós governs autonòmics en matèria de medi ambient i s’ha referit com a precedent a la declaració institucional sobre el Mar Mediterrani i el Canvi Climàtic firmada fa un any a València amb els governs balear, català i andalús.

El conseller balear i el representant d’Aliança Mar Blava han explicat les seues actuacions respecte a la proposta sobre el corredor migratori de cetacis de la demarcació marina mediterrània. L’objectiu és la declaració com a Zona d’Especial Protecció d’Importància per al Mediterrani (ZEPIM) del Conveni de Barcelona, així com l’aplicació immediata d’un règim preventiu de protecció i mesures de reducció del soroll submarí en este àrea marina localitzada entre les costes catalanes, valencianes i balears.

La consellera Cebrián ha recordat que al Gener d’enguany es va comunicar al govern balear que la conselleria d’Agricultura i Medi Ambient donava suport a la seua actuació en esta matèria i que també es va donar a conéixer al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient la posició respecte d’això.

En matèria d’hidrocarburs, i a pesar d’haver-se aconseguit l’arxiu dels projectes de prospeccions en el golf de València, la titular d’Agricultura i Medi Ambient ha posat de manifest el seu suport a les peticions d’altres governs de moratòries sobre permisos d’investigació, exploració i explotació d’hidrocarburs en el mediterrani occidental”.

També en relació amb la protecció del medi marí, ambdós consellers han abordat el tema de la contaminació per plàstics del Mediterrani, i intercanviat informació sobre el procés de posada en marxa del Sistema de Depòsit, Devolució i retorn d’Envasos (SDDR) que els dos governs estan impulsant en els seus respectius territoris.