Bota al contingut principal

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha presentat els pressupostos del seu departament per 2017, que experimenten un increment del 7,1%, fins arribar als 1.048 milions d’euros, el que eleva la inversió social per habitant als 210 euros, molt a prop d’autonomies millor finançades, com Andalusia o Madrid.

Oltra, ha estat la primera representant del Govern valencià en comparèixer a la comissió d’Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts per donar compte sobre els Pressupostos de la Generalitat per 2017 que, en el cas de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, creixen en 70 milions d’euros, aconseguint el major increment de les polítiques socials del conjunt del Consell.

L’augment d’aquest any, sumat al del 17% que es va produir en 2016, suposa una pujada acumulada del 24%, “molt per sobre de la resta de seccions pressupostàries, el que demostra que la prioritat del Govern del Botànic és rescatar persones”, i per això la inversió en polítiques socials ha assolit els 210 euros per habitant, “acostant-nos així a comunitats, com Madrid o Andalusia, que estan molt millor tractades per l’actual sistema de finançament que castiga al poble valencià”, ha explicat.

La vicepresidenta ha destacat que, un any més, les prestacions de la Dependència s’han incrementat, fins a arribar als 247.240.000 d’euros, i el mateix s’ha fet amb la Renda Garantida de Ciutadania, que compta amb 41.090.000 de euros. A més d’atorgar a ambdues la consideració de crèdit ampliable, que s’estén als ajuts per acolliment i per a dones víctimes de violència de gènere.

En la seua compareixença, ha defensat l’ús d’aquesta fórmula que permetrà comptar amb més fons dels pressupostats si són necessaris, d’ací a final d’any, i ha afegit que si ha de triar entre “incomplir la llei d’Estabilitat i incomplir la llei de dependència “ella prefereix incomplir la primera,” tret que tinguem el sistema de finançament que ens correspon”.

“Si els pressupostos de 2016 van ser el final de les retallades practicades per l’antic govern, aquests de 2017 seran els de la consolidació de les polítiques socials i l’inici del canvi de model, passant de la mercantilització i la arbitariedad a la universalitat, el municipalisme i la garantia de drets”, ha afirmat la vicepresidenta i consellera d’Igualtat.

Oltra ha assenyalat que un exemple de recuperació d’allò públic que la Conselleria està fent a través del municipalisme és l’increment del 101% que ha experimentat el pressupost destinat enguany a entitats locals per millorar l’atenció a la dependència amb un reforç dels equips bases, i que permetrà als ajuntaments seguir contractant nous professionals per als equips.

En aquesta mateixa línia, s’incrementa en un 62,17% l’aportació al Pla Concertat per al finançament de Serveis Socials Generals, fins als 52.170.000 d’euros, el que permet “iniciar la implantació de la planificació del nivell d’atenció social primària”, que implicarà la integració en els serveis socials dels serveis municipals d’atenció a la dependència.

Les línies nominatives per a ajuntaments també creixen a la Direcció General de l’Institut Valencià de les Dones, que es doten amb 1,9 milions d’euros per a la municipalització del servei d’agents d’igualtat Infodona, que fins ara es prestava a través d’una empresa privada, i que a partir de 2017 es reconverteix en una nova xarxa que serà “un element actiu rellevant com a servei de proximitat”.

La política de lluita contra la violència de gènere també té reflex en el pressupost, amb un augment en la línia d’ajudes a les dones víctimes de violència de gènere fins als 600.000 euros i 11,9 milions d’euros per a gestió de centres, amb els que es pretén “revertir el sistema de protecció a aquestes dones, de manera que garantisca les seues llibertats i drets” i les dels seus fills.

‘Queda’t a prop’

La vicepresidenta també ha destacat que el pressupost recull igualment l’aposta de la seua Conselleria per reordenar el sector residencial de gent gran, a través del pla Queda’t a Prop, i afegit que per a això enguany s’han pressupostat 64,7 milions d’euros per a la concertació de 3.300 places i 30.170.000 per al finançament de places públiques municipals, 547 en residències i 137 en centres de dia.

A aquestes quanties, se sumen 3,1 milions d’euros per al manteniment de 41 centres residencials, entre els quals es troben les obres de les residències de Benidorm, Torrent, Elda, Lledó a Castelló, Manises, Borriana, Velluters i Pintor Sala en València, així com el projecte per a la construcció d’un nou centre a la localitat de Sant Mateu.

En la seua compareixença, també ha destacat l’esforç que s’està fent en matèria de dependència, on a més de donar a la partida la consideració de crèdit ampliable, s’està treballant per reduir una llista d’espera que el govern antic va deixar amb 45.000 persones, i que el Consell del Botànic, s’ha reduït en 13.000 persones en un any.

Oltra ha destacat l’increment del 5 per cent en el capítol I, relatius a despeses de personal, i que s’eleva fins als 98.370.000 d’euros i que, a més de permetre complir els acords retributius als quals s’ha arribat amb les entitats sindicals, “donen resposta a algunes de les necessitats històriques de la Conselleria en matèria de personal”, com la que fa referència al Servei d’Inspecció.

En aquest sentit, ha recordat que quan es va produir el canvi de govern aquest departament comptava amb 7 inspectors i inspectores, que al llarg de 2016 es van incrementar fins a 9, i que amb el pressupost d’aquest any es augmentés en 10 noves places la plantilla actual, “complint per primera vegada la ràtio establerta per llei i també la resolució aprovada per les Corts en el passat Debat de Política General”.

Aquest increment del capítol I també permetrà ampliar amb 40 noves places funcionarials els serveis encarregats de gestionar la dependència, assumint així la tasca que es feia des de l’Institut Valencià d’Acció Social (IVAS) a través d’un encàrrec de gestió que finalitza enguany; i reclassificar les places dels serveis territorials i dels centres, ampliant la jornada de 36,15-38,45 hores.

Aquesta reclassificació, ha explicat, “implica una equiparació salarial amb la resta de funcionaris dels serveis centrals, posant fi a una discriminació històrica que patia un col·lectiu d’aproximadament 1.800 persones, altament feminitzat i amb una forta pressió assistencial” i millorant el servei, ja que s’evitarà la rotació de personal i la manca de cobertura d’alguns llocs pitjor classificats.

La Direcció General d’Infància i Adolescència, de nova creació enguany, registra un increment del 10,4 per cent en el pressupost per a aquestes polítiques, que arriben als 119.400.000 d’euros, i entre els quals destaquen els 75 milions d’euros per a despeses de funcionament que permetran millorar les ràtios i la capacitació dels professionals que atenen els nens i nenes que es troben en acolliment familiar.