Bota al contingut principal

Nou empreses andaluses i valencianes integren una missió comercial organitzada per IVACE Internacional amb destinació a Ghana i Costa d’Ivori.

Aquesta acció forma part del Pla Àfrica Subsahariana desenvolupat per IVACE Internacional per a facilitar la introducció de productes i empreses en un àrea amb interessants oportunitats de negoci.

En aquesta missió multisectorial, celebrada esta setmana, IVACE Internacional ha comptat amb la col·laboració de les Oficines Comercials d’Espanya a Ghana i Costa d’Ivori per a l’elaboració d’una agenda de contactes personalitzada tant a Accra com a Abidjan.

A més, les empreses han tingut l’oportunitat de reunir-se amb el representant espanyol del Banc Africà de Desenvolupament amb seu a Costa d’Ivori. Les principals àrees d’intervenció d’aquesta entitat van ser les infraestructures amb el 56% del total, desenvolupament social, agricultura i medi ambient, en projectes trets a licitació pública internacional.

Per què Ghana i Costa d’Ivori

Amb una superfície de 238.000 km2 i més de 25 milions d’habitants, l’increment del PIB de Ghana s’ha mantingut entorn del 5% en els dos últims anys. Les estimacions apunten a una acceleració al 6% en 2016 i al 8% en 2017.

La construcció, segons la Ghana Statistical Service, ha anat augmentant la seua contribució a l’increment del producte interior brut de Ghana en els últims anys, aconseguint els 4.500 milions d’euros en 2013, la qual cosa representa mes del 11% del PIB. La causa principal d’aquest dinamisme és l’augment dels diferents projectes d’infraestructures, encara que també ha sigut a causa del boom immobiliari.

Altres àrees a tenir en compte són la indústria alimentària i la química de consum, a causa de la feblesa de la producció local i al caràcter obert del país. Les importacions estan augmentant en els últims anys, així com la presència d’empreses espanyoles del sector.

Costa d’Ivori, amb una superfície de 322.460 km2 i una població de quasi 25 milions d’habitants, està eixint amb dinamisme de la crisi política de les últimes dècades. El PIB del país va créixer un 8% en 2014/2015 i s’espera es mantinga a l’entorn del 8%-7% en els pròxims anys. La seua capital administrativa i econòmica és Abidjan, ciutat que compta amb el segon port més gran de tota Àfrica, convertint al país en un pol central en tota la regió d’Àfrica occidental i, de manera particular, en l’Àfrica francòfona.

El govern està abordant reformes per a afavorir el clima de negoci i facilitar la inversió estrangera, per a açò ha creat una agència per a la promoció d’inversions (www.cepici.ci). El país ha pujat 11 llocs, fins al 147, en l’índex Doing Business que elabora el Banc Mundial.

El nou Pla Nacional de Desenvolupament 2016-2020, d’uns 44.500 milions d’euros, amb un clar focus en la construcció d’infraestructures encara que també en agricultura i serveis socials, té per objectiu convertir a Costa d’Ivori en un país emergent en 2020.

Els sectors energètics, transport, aigua i sanejament estan rebent major interès per part dels inversors i major finançament per part dels organismes multilaterals com el Banc Mundial, el Banc Africà de Desenvolupament, la Unió Europea i el Banc Europeu d’Inversions.