Bota al contingut principal

La Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha obert el termini de licitació per procediment obert per a la contractació de 3.300 places en centres residencials de persones majors, segons ha publicat el Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE). El termini per presentar les ofertes finalitza el 4 gener 2017.

Es tracta d’un concurs obert a totes les empreses, amb la incorporació de les clàusules socials, clàusules antimonopoli, i primant la qualitat del servei davant del preu. El contracte serà per un període de tres anys prorrogables a altres tres, i per un import estimat que ascendeix als 379.739.225 euros.

La convocatòria d’aquest concurs busca atendre la situació creada per l’anul·lació d’una part del model de concertació de places executat per l’anterior Govern valencià, i que una sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJCV) va deixar sense validesa.

D’acord amb la normativa que regula els serveis socials en l’àmbit valencià, aquests han de garantir a les persones majors una atenció residencial adequada en aquells casos en què aquest recurs siga l’idoni, prestant una atenció preferent a la gent gran més desprotegida i garantint la llibertat d’elecció de centre residencial.

Per aquest motiu, amb l’objectiu d’atendre la necessitat de provisió de serveis d’atenció residencial per a gent gran en situació de dependència i donada la insuficiència de places públiques, s’ha procedit a la contractació de 3.300 places en centres residencials.

Entre els aspectes que es tindran en compte per a l’adjudicació del concurs es troba la proposició econòmica amb el preu/plaça/dia ofert pels licitadors, que es valorarà fins a 35 punts. La qualitat del servei, les característiques de l’edifici i l’oferta d’una sèrie de serveis addicionals al plec i opcionals per als usuaris es valorarà fins a un 65%.

Així mateix i amb l’objectiu de desmercantilitzar el sector i posar en el centre la qualitat de les prestacions a l’usuari, s’inclouen en el plec del contracte el compliment de les clàusules socials per satisfer determinats fins d’interès general, com l’estabilitat de l’ocupació, la igualtat d’oportunitats entre homes i dones i la integració social dels col·lectius més desafavorits.

A les 3.300 places concertades es podrà derivar aquelles persones majors dependents a les que se’ls propose l’ingrés en un centre residencial, com a recurs idoni o com a recurs disponible, en el seu Pla Individual d’Atenció (PIA), així com a aquelles persones no dependents que tinguen una necessitat social i s’establisca l’ingrés mitjançant resolució de la Direcció Territorial d’Igualtat i Polítiques Inclusives corresponent.

El pressupost per al contracte de 3 anys ascendeix a 188.761.602 euros. Amb la pròrroga d’altres 3 anys, el valor total és de 379.739.225 euros.

13 lots de places residencials

El contracte de les 3.300 places s’ha dividit en 13 lots per agrupacions de comarques tenint en compte les necessitats poblacionals actuals, i que oscil·len entre les 90 i les 430 places residencials, en funció de les necessitats poblacionals.

Aquests lots atendran les comarques dels Ports, l’Alt Maestrat, el Baix Maestrat, la Plana Alta, L’Alcalatén, la Plana Baixa, l’Alt Palància, l’Alt Millars, el Racó d’Ademús, els Serrans, el Camp de Túria, el Camp de Morvedre, l’Horta Nord i València ciutat.

Les comarques de l’Horta Oest i l’Horta Sud, la Plana d’Utiel-Requena, la Foia de Bunyol, la Vall d’Aiora, la Ribera Alta, la Ribera Baixa, la Canal de Navarrés, La Costera, la Vall d’ Albaida, la Safor, el Comtat, l’Alcoià, l’Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjá, la Marina Alta, la Marina Baixa, l’Alacantí, el Baix Vinalopó i el Baix Segura, també estan incloses en els lots.