Bota al contingut principal

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent ha proposat que “la millor opció per a una solució més o menys definitiva del problema dels horaris comercials és arribar a un pacte global de tot el sector. Des del minut zero és el que estem intentant fer. No serà fàcil ni es farà d’un dia per a l’altre. El que sí està clar és que ha arribat el moment de traçar, almenys, el camí de la mà de tots els agents implicats”.

Rafa Climent ha explicat que “es tracta d’una matèria especialment sensible on es troben enfrontats interessos i perspectives diferents, com el xicotet comerç, grans superfícies, consumidors, administracions i treballadors, on tots els agents són necessaris, però no tots disposen dels mateixos recursos. Per això, en compliment del Pacte del Botànic, l’atenció primària s’aplicarà sobre el comerç de proximitat, el més feble, però el que genera vida, arrels i convivència i sobre els treballadors del sector, molts d’ells amb contractes precaris, que tenen dret a la conciliació i que són els que pateixen en primera persona l’obertura en festius i diumenges”.

El conseller ha inaugurat aquest matí la ‘Jornada de Debat sobre els horaris comercials’, organitzada per CCOO, en què representants de les administracions, patronals de comerç, organitzacions ciutadanes i partits polítics han debatut sobre els pros, contres, i conseqüències de la obertura en diumenge i festius.

Rafa Climent ha apuntat que “al mateix temps s’ha de treballar en una via de caràcter més polític, i intentar canviar la llei estatal de les Zones de Gran Afluència Turística (ZGAT) a Madrid, ara que hi ha un panorama parlamentari diferent. Aquesta llei ha provocat discriminació entre diferents centres comercials de la mateixa ciutat, indefensió dels xicotets i mitjans comerços, que com els seus competidors més grans obrin sempre, es veuen obligats a obrir. També s’enfrontem a un maremàgnum jurídic que frega l’absurd amb sentències que reconeixen que la llei de les ZGAT està mal feta”.

En aquest sentit, “el grup Compromís presentarà una proposició no de Llei al Congrés dels Diputats per acabar amb el model arbitrari de les ZGAT, que podria donar seguretat jurídica al Comerç i donar més competències a les administracions autonòmiques”.

Finalment, el conseller ha proposat “demanar en paral·lel l’anul·labilitat de les Zones de Gran Afluència Turística, tal com apunta el Consell Jurídic Consultiu en el seu dictamen, el qual és molt crític amb les resolucions de declaració de ZGAT fetes per l’anterior govern. També els serveis jurídics de la Conselleria ho estan estudiant”.