Bota al contingut principal

El I Pla Valencià de la Producció Ecològica (PVPE), presentat aquest dijous a Alzira, contempla com a punt fonamental el manteniment de la tradicional vocació de la producció valenciana cap a una agricultura diversa, basada en xicotetes empreses familiars, i una gestió dels horts amb una qualitat excepcional de les produccions. La financiació estimada per al pla és de més de 78 milions d’euros per al període 2016-20, distribuits entre sis línies estratègiques en que s’estructura el projecte.

La vicepresidenta, Mónica Oltra, ha recordar que fa un any que es va iniciar un canvi de model productiu amb el que s’aposta per mantindre pràctiques agrícoles sostenibles. “Es tracta del nostre aliment” i, a més, assegura que “tot està lligat: la contaminació, la salut de les persones i el cost econòmic” i, per això este Consell considera que la sostenibilitat de l’agricultura “es el futur de l’agricultura”.

D’aquesta manera, Oltra subratlla l’aposta d’aquest Consell en un món globalitzat per la “cooperació, pel treball digne i el salari digne”. En definitiva, per a la vicepresidenta “estem parlant del futur de la terra, on estem de pas i tenim l’obligació de mantindre-la viva, per a les futures generacions”, i cal una agricultura “sostenible ambientalment i econòmicament viable”.

Per a la vicepresidenta és important advertir de que la crisi de preus agraris, de control sobre la pròpia producció, de globalització dels mercats amb la desaparició d’una figura clara de productor relacionada amb el consum i l’acaparament de terres, “han situat al llaurador en una situació de desprotecció i allunyament del consumidor”.

El I Pla de Producció Ecològica pretén que el percentatge de terres conreades certificades com a la superfície ecològica (un 4,5% certificada, actualment) se situe en un 20% per al 2020. Açò inclouria un treball de conservació i foment de la diversitat genètica tradicional que repercutiria en la recuperació de la cultura agrària, un altre valor que defineix el producte local de qualitat.

El sector agroalimentari és indispensable dins el nou model productiu amb el qual es pretén superar la crisi i generar benestar a llarg termini. Tot i que als últims anys el sector agrari ecològic no ha deixat de mostrat un creixement positiu (els operadors han passat de 230 en 1996 a la xifra de 2.251 en 2015 i les has. inscrites en el CAECV han augmentat de 2.181 a 77.014) cal dur a terme una transició agroecològica que assegure un creixement sostenible mitjançant la innovació. El PVPE naix com a resposta a aquesta necessitat.