Bota al contingut principal

El secretari autonòmic de Medi ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, ha representat durant tota aquesta setmana al Consell en la Cimerra del Clima COP22 que s’ha celebrat en la ciutat de Marrakech. Álvaro fa un balanç una miqueta agredolç de la trobada. “Resulta evident, després d’aquests dies de negociacions, que estem davant un impasse en la política internacional contra l’escalfament global del planeta. S’avança molt lentament i l’ombra de Trump és allargada, la qual cosa fa més difícil, si cap, concretar mesures i els seus corresponents calendaris per a dur-les a terme. Encara així, tot sembla indicar que estem en una espècie de transició que finalitzarà en 2018, any en el qual el Grup Interdepartamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) haurà d’emetre l’informe especial 1.5º”, ha destacat Álvaro.

“Si la situació internacional és poc falaguera, l’actitud del Govern d’Espanya és molt preocupant, per no dir senzillament indolent”, ha assenyalat el secretari autonòmic. “El Govern Rajoy ha parlat en Marrakech sobre una nova Llei de Canvi Climàtic a Espanya al mateix temps que reconeixia no haver escrit ni una sola lletra d’aqueixa norma. Des de la Generalitat tenim clar que podem ser la ‘locomotora’ del nostre país en la lluita contra el Canvi Climàtic, perquè serem les autonomies i les ciutats els que, al final, implementarem la majoria de les mesures que siguen necessàries”, ha afirmat Julià Álvaro.

Per al secretari autonòmic de Medi ambient, una bona mostra d’aqueix lideratge té a veure amb un dels temes al que se li ha prestat major atenció en la COP22 de Marrakech: la situació dels nostres mars i oceans. Es fa urgent actuar per a detenir la contaminació marina, perquè anualment s’aboquen als nostres mars més de 7 milions de tones de residus, i la meitat són envasos de plàstic.

Segons Julià Álvaro, “la preocupació que s’ha posat de manifest aquests dies en Marrakech respecte als oceans reforça, sens dubte, una de les mesures mes ambicioses que impulsa la Generalitat Valenciana: el nou sistema de gestió d’envasos SDDR. Es tracta d’una mesura d’economia circular, una altra de les apostes claus d’aquesta cimera, que ens permetrà arribar al 90% del reciclatge d’envasos a la Comunitat Valenciana, quan en l’actualitat només aconseguim un lamentable 30%”.

“A hores d’ara no podem caure en el parany, com uns altres, de la inacció o la inactivitat -ha assegurat el secretari autonòmic de Medi ambient-, sinó que hem de seguir la senda oberta en la COP21 de París, i adoptar mesures i decisions polítiques encaminades a reduir l’impacte que provoquem en el clima. Aqueix és el compromís de la Generalitat”.