Bota al contingut principal

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat que les polítiques de la conselleria per lluitar contra la violència de gènere han de tenir una doble vessant, d’una banda protegir les dones víctimes i posar en valor les supervivents, i per l’altre posar el focus a “destacar les actituds dels que són homes de debò que lluiten contra la violència de gènere en contra dels que l’executen”.

Mónica Oltra ha presentat la campanya de la Generalitat amb motiu de la celebració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, que enguany se centra en la implicació dels homes en l’eradicació d’actituds masclistes a través de la construcció de relacions igualitàries.

En la seua intervenció, la vicepresidenta ha manifestat: “anem a lliurar una batalla per les víctimes i contra els agressors. I hem de deconstruir la imatge que consagra que com més mascle més home” perquè, al seu parer, “els que són homes de veritat són els que no toleren cap tipus de violència”.

Oltra ha presentat la campanya juntament amb la directora general de l’Institut de les Dones i per la Igualtat de Gènere, Maria Such, i la regidora d’Igualtat a l’Ajuntament d’Alacant, María José Espuch, en una roda de premsa que s’ha celebrat a l’Ajuntament d’Alacant, una de les ciutats que han col·laborat en aquesta campanya, juntament amb altres consistoris i entitats de l’àmbit municipal.

La campanya, que per primera vegada s’ha fet de forma coordinada entre la Generalitat, ajuntaments, Federació Valenciana de Municipis i Províncies i la Diputació de València, està protagonitzada per tres homes coneguts: el futbolista José Luis Gayá, l’actor Àlex Gadea, el cantant José Manuel Casañ i dos personatges anònims, José Carlos Alonso, taxista, i Josué Navarro, mediador social i integrant de l’associació gitana Maranatha.

Tots ells defensen, a través de cartells, vídeos i falques de ràdio, la igualtat entre homes i dones com una forma d’acabar amb la violència sobre les dones i sobre la base del ‘hastag’ “Un Home de Veritat”, que és el que “no compra dones”, el que “denuncia qualsevol forma de masclisme”, “comparteix decisions amb la seua parella”, “respecta la seua intimitat” o vol “una dona completa i no un complement”.

La vicepresidenta ha explicat que l’objectiu d’aquesta idea és centrar-se “en la part de la societat que té assignada el paper on es pot agredir, però també es pot triar”, i ha insistit en la necessitat que aquesta elecció es produïsca com més aviat millor, tenint en compte que 1 de cada 3 joves considera acceptable o inevitable el control sobre les seues parelles en temes com els horaris o la relació amb els seus familiars o amics.

“Dades com aquestes ens reafirmen en la necessitat de posar en valor aquests homes, que són cada dia més, i que són els homes necessaris en una societat justa. Homes de veritat”, ha destacat Oltra, qui ha incidit que aquesta campanya no pretén “restar protagonisme a la dona víctima o la supervivent de les violències masclistes, el que fem és posar el focus en els responsables, en els causants directes i en els indirectes, perquè deixen de posar-se de perfil”.

En aquest sentit, ha ressaltat que durant molt temps s’ha estat “carregant sobre les esquenes de les dones, i especialment sobre les de les víctimes tot el pes de la lluita”, i així les campanyes s’han dirigit any rere any a conscienciar sobre la necessitat que denuncien el seu agressor.

Les dades, ha afirmat, evidencien que aquest missatge ha calat en les dones, i així en el primer semestre de 2016, 5.545 dones es van enfrontar al seu agressor i el van denunciar, però lamentablement no passa el mateix amb l’entorn proper a aquestes dones, que en el que va d’any no han denunciat més que en 113 ocasions situacions de violència masclista.

Oltra ha incidit en la necessitat que “la societat sencera s’enfronte als agressors, perquè ja no tenen excuses, perquè ja no tenen suport, perquè anem a per ells” i ha volgut agrair la valentia dels homes que protagonitzen la campanya per prestar la seua imatge “per despertar consciències, i per posar en evidència que moltes situacions i actituds considerades acceptables per una part de la societat no ho són”.

La vicepresidenta ha explicat que a més de la posada en marxa de campanyes com aquesta, la conselleria que dirigeix ​​compta amb mesures com l’increment en un 8,97 per cent del programa d’ajuts per a dones en situació o en risc d’exclusió social, la consideració de crèdit ampliable per als ajuts a les dones víctimes de violència de gènere que es reconeix en el Pressupost de la Generalitat per 2017.

L’increment en la línia d’ajudes a les dones víctimes de violència de gènere fins als 600.000 euros, l’increment de les partides per a reformes i equipaments de centres, que creix un 94,61 per cent fins als 820.000 euros, i la posada en marxa d’una nova xarxa d’atenció residencial, que suposarà una inversió de 11,9 milions d’euros.

Dades de 2016
La campanya d’enguany segueix un camí que ja es va iniciar l’any passat amb el lema “No em toques el Whatsapp”, en la qual es posava el focus en el control que els homes volen exercir sobre les dones, i que va ser acompanyat de tallers per a alumnes d’ensenyament secundari i per als seus pares, que s’han desenvolupat al llarg de tot l’any en diversos municipis valencians.

La directora general de l’Institut Valencià de les Dones i per la Igualtat de Gènere, Maria Such, ha informat que, des de la posada en marxa d’aquesta campanya, s’han realitzat un total de 665 tallers, en els quals han participat un total de 18.479 alumnes, dels quals 9.532 eren xics i 8.947 xiques, i ha afegit que fins a octubre d’aquest any han hagut 634 noves sol·licituds.

Such ha assenyalat que com a complement a aquesta campanya i perquè romanga amb caràcter perdurable en els centres educatius, la Conselleria està treballant en el concepte “Espai lliure de Violència” que s’implantarà en els centres educatius com a símbol del compromís del centre i de la administració autonòmica en la lluita contra la violència de gènere.

En la seua intervenció, la directora general ha desglossat algunes dades d’atenció a dones víctimes de violència de gènere als centres dependents de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

Així, durant 2016 i fins l’1 de novembre, un total de 1.744 víctimes de violència de gènere han estat ateses a la xarxa de Centres Dona 24H (CM24H) de València, Castelló, Alacant i Dénia.

Paral·lelament, 77 fills i filles de dones víctimes de maltractaments ateses en els Centres Dona 24 Hores han rebut Intervenció Grupal Psicoeducativa en 12 tallers durant el primer semestre d’enguany.

De la mateixa manera, un total de 201 dones víctimes de maltractaments i 100 nens i nenes que estaven al seu càrrec han estat acollits i atesos de gener a novembre d’enguany en els centres residencials especialitzats en l’Atenció Integral a Dones Víctimes de Violència de gènere de la Generalitat.

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives disposa de quatre centres residencials especialitzats amb un total de 98 places, per a les dones víctimes de violència, soles o acompanyades per fills menors al seu càrrec, que donada la gravetat de la situació de violència, necessiten d’un allotjament alternatiu que els presti acollida i protecció.