Bota al contingut principal

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha posat en marxa una mesura per al proper any que garantirà l’accés a un recurs d’atenció residencial a al voltant de 2.000 persones, que actualment no estan sent ateses dins el sistema públic, i que han sol·licitat una plaça en una residència com a recurs assistencial.

La directora general de Serveis Socials i Persones en Situació de Dependència, Mercè Martínez, ha explicat que per als casos en què l’Administració no puga oferir una plaça residencial sostinguda amb fons públics a què té dret la persona en situació de dependència, “se li concedirà una prestació econòmica substitutiva, l’anomenada prestació Vinculada de Garantia, que permetrà a l’usuari accedir i pagar-se una plaça residencial a no més de 20 quilòmetres del seu entorn familiar, en igualtat de condicions que els beneficiaris que han accedit a una plaça pública”.

Davant la situació actual de les persones que es troben a l’espera de poder entrar a una residència “per la falta d’infraestructures en aquest àmbit”, la Conselleria d’Igualtat “ha decidit regular una mesura que oferirà progressivament, en un termini de 3 anys , a totes les persones en situació de dependència que puguen demanar una plaça pública de residència, “ha assenyalat Martínez.

Per calcular la quantitat de la prestació econòmica, la Conselleria ha fixat el preu públic de la plaça en 1.500 euros, que haurà de costejar l’Administració descomptant l’aportació que farà l’usuari en funció de la seua renda, garantint un mínim de diners per a la seua autonomia, 219 euros al mes, a més de les dues pagues extres.

Això vol dir que la Prestació Vinculada de Garantia “serà d’una mitjana d’al voltant de 1.000 euros per a cada beneficiari”, encara que en els casos en què el copagament de l’usuari isca 0, l’administració abonarà el cost total de la plaça.

‘Queda’t a prop’

Aquesta mesura s’emmarca dins el Pla de reordenació del Sector Residencial per a persones majors, ‘Queda’t a prop’, presentat per la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i que suposa una reforma d’un sector que ha patit una manca d’inversió durant els 20 anys de l’anterior Executiu.

La directora general ha explicat que aquest pla s’ha elaborat “tenint en compte les necessitats de l’usuari, la qualitat del servei i garantint unes condicions laborals dignes per als professionals dels centres, atenent, principalment, els criteris objectius de les necessitats poblacionals”. Per això s’ha elaborat una mapificació dels recursos disponibles, a partir de la qual s’han orquestrat diverses mesures.

Entre aquestes mesures s’inclou la construcció de nous centres i un increment pressupostari del 11,55 per cent en el pressupost de millora i condicionament de centres, fins a arribar als 3,1 milions d’euros.

Així mateix, s’estreny la col·laboració amb diputacions i ajuntaments, que es va a plasmar a través de l’ampliació de les places municipals concertades, que creixeran en 547 en centres de dia i en 137 en centres diürns, i amb la recuperació de projectes que la manca d’inversió de l’antic govern va paralitzar i que ara es volen recuperar.

Un altre aspecte que s’aborda des d’aquest pla, és la creació del concert social per a les residències del tercer sector, el que permetrà que les 1.363 places que actualment gestionen aquesta entitats passen del model de la subvenció al concert, mesura que incrementa l’estabilitat i redueix la burocràcia, a més d’acabar amb la discrecionalitat de les ajudes, el que permet millorar les condicions laborals i la seguretat de l’entitat.

Respecte al sector d’accessibilitat, a principis de 2017 es procedirà a la concertació d’un total de 3.300 places, a través d’un concurs obert a totes les empreses, amb la incorporació de les clàusules socials, clàusules antimonopoli, i primant la qualitat per sobre del cost. Amb aquesta mesura es compleix amb la sentència del Tribunal Superior de Justícia que va declarar il·legal aquest tipus de model, acabant amb un sistema d’adjudicació privilegiat per a uns pocs i garantit la pluralitat del sector.